На удару астматичари и плућни болесници

Након дужег периода са кишом и температуром испод просека за ово доба године, пре неколико дана дошло је до промене временских услова, а овај нагли скок температуре не одговара хроничним болесницима.

Што се тиче броја пацијената који се јављају Хитној помоћи, из ове службе кажу да не постоји драстични пораст јављања иако ово време не одговара, пре свега, астматичарима и плућним болесницима.

− Оно што је интересантно, ово време највише не одговара астматичарима и људима са хроничном опструктивном болешћу плућа, тако да они имају честа гушења и најчешће су нам ових дана били пацијенти са том патологијом. Друга група пацијената су углавном дијабетичари којима такође не одговара ова повећана влажност ваздуха, који имају пораст гликемије у крви, онда имамо хипертензионе кризе и срчане пацијенте, али је тај број на нивоу као и претходних дана − закључила је докторка Маша Милчић из алексиначке Хитне помоћи.

Она је пацијентима упутила и неколико савета као да се владају током ове нагле промене времена.

− Први савет је да пацијенти редовно узимају своју терапију, нарочито пацијенти са хроничном опструктивном болешћу плућа и астматичари, да редовно узимају пумпице. Затим, да избегавају да излазе на површине где постоји велико испарење, на травнатим повринама нарочито, јер им смета та велика влажност ваздуха. Исто важи и за дијабетичаре. Да редовно узимају своју терапију, нарочито они који су на инсулинској терапији, да се редовно хране, да имају пет оброка, али мањих − додала је др Милчић.

За друге пацијенте, такође, важе идентични савети. И они треба да редовно узимају своју терапију, да не узимају велику количину хране, да се шетају рано ујутру, или касно увече, да избегавају периоде када постоји велико испарење. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × one =