На Штабу о афричкој куги свиња у Мозгову и Краљеву

Епидемија афричке куге свиња у два алексиначка села, Мозгову и Краљеву, је узела већ данак у 11 тамошњих домаћинстава. У селу Мозгову већ неколико дана нема новооткривених случајева, али је раније у седам домаћинстава откривено присуство свињске куге код животиња. У тим оборима било је 10 заражених јединки од којих су две угинуле. Нажалост, и остале свиње и прасад су морали да буду уклоњени, па је еутанизирано 88 јединки.

У селу Краљеву је јуче био један нови случај, а раније је већ куга била откривена у оборима код три одгајивача. У овом селу откривено је 11 оболелих јединки од којих је 10 угинуло, а морало је да се уништи још 29 животиња.

− Спрооведе се мере дезифекције после уклањање лешева. Редовно се прати епидемиолошка ситуација и обилазе се сва газдинства. Екипе из неколико ветеринарских станица су успеле за шест дана да обиђу сва газдинства у Мозгову и Краљеву и да обележимо све необележене свиње. Прегледали смо све и где постоје сумње урадили смо брисеве. За сда је у Мозгову прилично добра ситуација, седам-осам дана нема нових случајева. Једино је Краљево опасност као пролазно место, на фрефектном путу − обавестио је чланове штаба Чедомир Анђелковић, директор Ветринарске станице „Чеда вет” у Краљеву.

У селу Мозгову сточари гаје укупно 1.935, а у Краљеву 390 јединки ових животиња.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 5 =