На првом сајму алексиначких медија уручена признања

Сајам алексиначких медија, у организацији Центра за регионални развој „ДАРСˮ и Клуба новинара Алексинац Удружења новинара Србије (УНС), одржан је јуче први пут у Дому омладине у Алексинцу.

О медијима у Алексинцу и њиховој улози у представљању проблема локалне самоуправе, али и важних догађаја и туристичких потенцијала говорили су представници неколико овдашњих медијских кућа.

Душан Стевановић, дописник ТВ Дуге, канала Супер Д+ и уређивач портала Алексинац Биз

О важности сарадње медија и локалних самоуправа говорио је председник Општине Алексинац Далибор Радичевић.

− Драго нам је што имамо добру сарадњу са свим медијима који гравитирају Општини Алексинац. Битно је да јавност зна све о ономе што се дешава у локалној самоуправи, а уједно да и ми сазнамо шта грађани очекују у наредном периоду − рекао је Радичевић.

Ово је била прилика да се медијским радницима доделе и признања за прошлу, 2022. годину. За допринос локалном новинарству награде Клуба новинара Алексинца и ДАРС-а уручили су представници УНС-а.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић уручио је Алексиначка новинарска пера новинарима Радио Алексинца Милану Влајићу и Власти Ценићу. Влајић је, како се наводи у образложењу, професионализам показао приликом извештавања у кризним ситуацијама попут поплава и пандемије, док је Ценић учинио да алексиначко новинарство буде видљиво у земљи и свету.

За допринос новинарству и развоју новинарске организације, Златну повељу УНС-а је прошле године добио Нинослав Миљковић, а генерални секретар УНС-а је и њему данас симболично уручио део награде – Златни прстен.

Нино Брајовић је приликом уручења Златног прстена Миљковићу рекао да финансијска одрживост за локалне медије није нимало лак задатак.

− УНС у фокусу има новинарство у локалним срединама, јер се новинари тамо суочавају са већим проблемима него они који раде у метрополи.  У метрополи је много институција, државних фирми, новца. Ту су проблеми новинара другачији. Теже је направити и одржати квалитетан медиј у локалној средини − рекао је Брајовић.

Личностима које су информисале локални читалачки аудиторијум и учиниле да догађаји у Алексинцу буду видљиви у земљи и свету захвалнице је уручио председник Извршног одбора УНС-а Слободан Радичевић.

Награда за постигнуте резултате у новинарству уручена је Гордани Гојковић из РТВ Босфорус, која је приликом уручења рекла да себе сматра „културном герилом” у Алексинцу. Новинарски, али и друштвени рад у локалној заједници фоторепортера Ал преса Стефана Живковића такође је награђен захвалницом. За фотографије, али и видео-прилоге, којима је, како се наводи у образложењу, стекао поштовање јавности у Сокобањи захвалницу је добио Кристијан Ђорђевић. На сајму медија није заборављено ни грађанско новинарство, за које је жири истакао да је тековина савременог доба значајна за публику. Награда за грађанско новинарство уручена је новинару портала Алексинац.нет Саши Гидри Марковићу, који стварањем мултимедијалног садржаја приказује живот у Алексинцу. Поред новинарства, данас је награђен и ПР, а захвалницу је добила Александра Николић, која је, према образложењу жирија, допринела промовисању градских активности на друштвеним мрежама и званичној интернет страници Општине Алексинац.

Током Сајма алексиначких медија у холу Дома културе били су постављени и штандови на којима су медијске куће представиле свој рад. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × one =