На „Протиној беседи” о уметности, вери и беседништву

Протина беседа, академија посвећена Проти Стевану Димитријевићу, уприличена је у суботу, 22. јануара, у Великој сали Дома културе. И ове године по трећи пут у организацији Центра за културу и уметност Алексинац уз помоћ суорганизатора Огранка Српске академије наука и уметности у Нишу организована је манифестација посвећена животу и делу Проте Стевана Димитријевића, нашем суграђанину и човеку који је задужио не само своји град, већ и читав српски народ.

Пре почетка програма са животом и радом нашег Проте Стевана Димитријевића присутне у Великој сали упознао је глумац Милош Паовић, уредник програма ЦКУ. Овогодишњи програм осмишљен је беседом о уметности и вери, а о овим темама разговарали су глумац Небојша Дугалић, новинар Александар Гајшек и кустос Завичајног музеја Александар Никезић.

Небојша Дугалић, наш прослављени драмски уметник и глумац, се одлично снашао и у улози беседника. О уметности и вери говорио је као о стварима које проистичу једна из друге, односно да су уско повезане, али и да свако време носи своја надахнућа.

− На неки начин може се рећи и да је вера уметност, али и да је уметност вера и те су ствари готово неодвојиве јер претпостављају једна другу и онај ко је верујући на неки начин мора бити стваралац јер вера није само неко пасивно стање, идеолошког поверења у неки концепт него је просто једно живо целовито учешће човека у једном начину постојања. То је исто и уметност – поручио је Небојша Дугалић. − Генерално је добро да увек постављамо питања односа међу стварима, односа међу одређеним феноменима у којима постојимо и са којима се суочавамо па тако и уметности и вере. Управо у нашем одношењу према стварности се догађа наш живот, начин нашег односа према стварности је оно што чини наше постојање – закључио је глумац

Да је беседништво у духу нашег народа и да и у данашње време постоји потреба за беседењем потврдио је Александар Гајшек, дугогодишњи новинар и аутор серијала емисија „Агапе” који је и сам разговарао са многим ученим људима нашег друштва.

− Ми смо заиста некако народ који негује беседу и негује лепу реч. Једноставно припадамо тој епској култури и ја се радујем што је то тако. Када сам почињао серијал емисија „Агапе” 2005. године помислио сам да са академиком Владетом Јеротићем ћу за можда сезону или две угостити наше најзначајније интелектуалце и да после тога нећемо имати сак име да причамо и да ћемо истрошити све теме. Али ево, и сада у 2022. години, сваке недеље ја се радујем што упознајем неке чудесне људе који пристану да буду гости серијала „Агапе”. Дакле Србија у том погледу има чему да се радује и да се нада – рекао је за наш портал, Александар Гајшек.

Гајшек је овом приликом представио и шесту књигу из едиције „Агапе антологије” у коју је уврстио десеторо еминентних саговорника из света филма, а који су били гости његове култне емисије. Ова књига, као и претходне, издате су у оквиру издавачке куће „Агапе књига”.

Читав програм манифестације забележен је камерама и кроз видео материјал ће бити доступан на Јутјуб каналима Центра за културу и уметност Алексинац и ТВ емисије Агапе, а делови овогодишње „Протине беседе” биће емитовани и на таласима Радио Алексинца и на радио станици Православне Епархије Нишке – Радију Глас уз благослов црквених званичника.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + 20 =