На овогодишњој „Протиној беседи”: Неиспричана прича из Протиног живота

На дан рођења Проте Стевана Димитријевића, у понедељак, 22. јануара, у Великој сали овдашњег Дома културе, а у организацији Центра за културу и уметност Алексинац биће одржана манифестација „Протина беседа”, посвећена животу и делу Проте Стевана Димитријевића, једног од знаменитих Алексинчана и човека који је задужио не само свој град, већ и читав српски род. Ова манифестација се успешно организује по пети пут.

Овогодишњи програм „Протине беседе” чини трибина под називом „Духовник у Рату – 120 година од почетка комитске акције” на којој ће учествовати проф. др Урош Шешум са Филозофског факултета Београд, дипл. теолог јереј Стефан Живков, Саша Стаменковић испред Историјског архива Врања и Бранимир Стошић Каце, интерпретатор врањских народних песама, који ће казивати неколико комитских песама. Модератор трибине биће Александар Никезић.

− Ове године тема је „Духовик у рату”. Знамо да је Стеван Димитријевић био свештено лице, али у жељи да помогне у ослобођењу тих територија, био је укључен директно у та дешавања. Биће врло интересантних гостију који ће ове године обратити пажњу на тему која до сада није била толико честа међу истраживачима живота Проте Стевана Димитријевића, а ради се о његовом учешћу у комитској акцији која је почела, званично, 1904. године према Старој Србији, Косову и Македонији. Прота Стева је учествовао у опремању и организовању чета које су кретале ка југу, а центар те акције био је у врањском крају у манастирима који су гравитирали ка Северној Македонији − рекао је за наш медиј Александар Никезић, виши кустос Завичајног музеја у Алексинцу.

Почетак програма заказан је за 19 часова, а улаз је слободан за све заинтересоване.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × four =