Председник Радичевић: Здравље најбитније, производња када буде безбедно

Постројење фабрике „Магна” у Алексинцу неће радити док се не открије узрок тровања радника, јер је здравље људи најбитније, без обзира на значај производње за алексиначки крај, рекао је председник општине Далибор Радичевић, у јутрошњој изјави за медије. Он је изразио сумњу да је узрок тровања испарење од лепка, пошто у ноћашњој смени није лепљен итисон, а институт „Први мај” након мерења квалитета ваздуха потврдио је да је он чист и здрав.

По речима председника Радичевића најважније је да се заштите људски животи и да нико, сем надлежних за утврђивање узорка инцидента, не улази у фабрику.

– Моје лаичко мишљење је да ово није од тог лепка, али морамо да откријемо прави узрок. Трудићу се свим силама да нико у фабрику од радника не улази док не откријемо прави узрок, да не угрожавамо нечији живот. Сад су на реду институције које морају да одлуче и да открију прави узрок јер на овакав начин не можемо да функционишемо, без обзира колико нам сама фабрика значи у Алексинцу. Претпостављам да је и менаџмент сагласан са мном да морамо да откријемо прави узрок тровања људи у самом постројењу – навео је Радичевић и још једном подсетио да је итисон лепљен на површини од 30 метара квадратних у хали која има осам хиљада квадрата. 

Радичевић истиче и да је јуче, као и ноћас пре почетка рада прве смене био у фабрици, те да ништа није указивало да ће се инцидент поновити.

– Јуче у току дана су све релевантне институције дале сагласност да је ваздух чист у самом постројењу. Због тога су се из компаније одлучили да покрену трећу смену. Били смо ту у десет, заједно са радницима смо ушли. Ништа није указивало да ће се поново десити инцидент. Ноћас после један сам обавештен да је опет дошло до тровања. Обишао сам и раднике у Хитној помоћи и у Здравственом центру. Ово се понавља, морамо да откријемо узрок, угрожавамо и здравље и живот људи који раде овде у постројењу – истакао је он. 

Радичевић каже да су пре почетка рада треће смене радници били добро расположени, али да се након поновног тровања јавило велико узнемирење код запослених, што је потврдио у разговору са њима након што им је указана лекарска помоћ.

Подсетимо, група од 57 радника „Магне” ноћас је затражила лекарску помоћ, након чега је рад фабрике поново прекинут. На терену су припадници полиције и Сектора за ванредне ситуације и ради се на утврђивању узрока тровања.

Целу изјаву председника општине Алексинац Далибора Радичевића поводом нових дешавања у “Магни” можете преслушати и на нашем SoundCloud налогу:

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 10 =