На отварању: Званичници, али и млади од Житковца до Витковца

Доњи Љубеш је у суботу увече био необично живахан за једно наше просечно село, где је све старије становнштво, и где су садржаји за младе генерације скромни. Разлог томе је свечано отварање омладинског клуба у том насељу, који је привукао пажњу како званичних гостију тако и омладине, не само из Доњег Љубеша, већ и околине.

На свечаном пријему, међу званицама нашао се и председник општине Алексинац Далибор Радичевић који је из оближњег Трњана у посету, ваљда у знак подршке младима, дошао скутером. Он је оценио идеју месне заједнице да се оплемени неки простор намењен младима да је веома значајна, како за овдашњу заједницу, тако и за локалну самоуправу, јер је то добар начин рада и показује да не треба све очекивати од општине, да заједничким снагама може да се направи много тога што недостаје.

Радичевић је сагласан с тим да у овом простору недостају одређене ствари попут телевизора и клима уређаја, како би он био потпуно у функцији и обећао је да ће помоћи у решавању тог проблема. Он је образложио то чињеницом да тамошња омладина нема где да се окупља у зимском периоду па је овакав простор неопходан. Напоменуо је и то да су многи радови добровољно урађени од самих мештана и омладине, па је и то разлог да им се помогне у набавци недостајуће опреме.

Председница месне заједнице Драгана Пешић, која је на челу села осам година и донедавно је била једина жена на тој функцији у нашој општини, од последњих избора женска рука руководи и у Глоговици, задовољна је најавама председника и истиче да је од Житковца до Витковца једини клуб у Доњем Љубешу намењен младима. Тајну успеха ове акције објашњава .

– Ја се с њима договарам. Знам шта им треба, питам их. Видим и сама. Имам момке, младе синове, који су исто укључени и сам хтела да нешто буде мало другачије, да не буде да у селу нема ништа. Ми смо пре девет година направили једно игралиште уз помоћ фондације „Траг”. Ту је била депонија. Ми смо конкурисали и добили смо средства и од те депоније смо иза Дома направили игралиште. Сада смо направили простор за младе. Трудимо се, радимо свашта-нешто. Немамо, не знам колико средстава, да можемо да се пружимо колико ми желимо, него колико можемо и то је у суштини то – каже Драгана.

Једна од учесница акције је и млада Марија Пешевски, дипломирала на Академији уметности – одсек дизајн ентеријера, која је без надокнаде осмислила и уредила изглед друштвених просторија. Како сама каже, рад на овом пројекту јој пуно значи, као и похвале које добија од својих другова и другарица о лепом изгледу и функционалности простора. Пре свега, задовољна је чињеницом да убудуће она и њени вршњаци и вршњакиње имају простор где могу да дођу и да се окупе.

Оно што је најбитније, након званичног протокола отварања, клуб се нешто касније, што је и уобичајно време изласка код нас, напунио младог света из више насеља. Дружење је потрајало до касне вечери.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 1 =