На Округлом столу забрињавајући подаци

У циљу оснаживања Ромкиња, крајем минуле радне седмице одржан је Округли сто на коме су о положају Ромкиња говорили представници Удружења Ромкиња „Освит” из Ниша, а на тему „Истраживање о распрострањености насиља над Ромкињама у Југоисточној Србији и препоруке за побољшање јавних политика”.

Ово је била прилика да се прикажу резултати истраживања распрострањености насиља над Ромкињама, рад СОС телефона, а дотакли су се и тема о раним браковима, формирању мреже подршке и креирању јавних политика борбе против насиља над женама које би биле прилагођене потребама и условима живота Ромкиња.

Оно што је забрињавајуће, како се чуло овом приликом, више од половине испитаница ступило је у брак малолетно, у узрасту од 12 до 17 година. Више од половине испитаница изјавило је да познаје жену жртву насиља, а најраспрострањеније је било психичко насиље, чак 64 процента, док је 37 посто жена било изложено физичком насиљу.

Догађају су присуствовали представници Општине Алексинац, Удружења Ромкиња „Нада”, Црвеног крста Алексинац, Националне службе за запошљавање, Друштва за развој креативности, Дома здравља, ОШ „Вук Караџић”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + 14 =