На „Изађи ми на теглуˮ задруга која прави ајвар за Немце

На манифестацији „Изађи ми на теглуˮ, одржаној јуче у Алексинцу, међу десет такмичарских екипа била је и Земљорадничка задруга „Срећан родˮ из Доњег Љубеша. Осим што су освојили треће место и бронзану медаљу овај тим је интересантан и по томе што прави органски ајвар који се пласира на немачко тржиште.

По речима Братислава Дисића, из ове задруге, потрошачима у Немачкој се у сезони испоручи 10.000 тегли моравског ајвара у паковању од 340 грама. То је количина која се употреби за један оброк и зато се у теглици нађе та грамажа овог српског бренда. Дисић каже да је ајвар припремљен у Доњем Љубешу тражен од купаца и у понуди је фирме основане у Немачкој, коју води његова братаница која тамо и живи. Осим ајвара задруга извози и палету других производа.

‒ Двадесетпет производа пласирамо тамо. Циљ нам је продаја здраве хране. Ајвар од наших паприка и искључиво из наше баште. Од њиве до трпезе. Продајемо онда семе коприве, сокове од коприве, мед и орахе, црвене орахе, сок од дрењине, јабуково сирће од дивљих јабука и друго ‒ појашњава Дисић.

Наш саговорник каже још да им је у плану и продаја робе у Швајцарској и покушавају да пласирају око 10.000 јединица у којима је спаковано 13 врста производа. Наравно и ту ће фаворит бити ајвар од органске паприке произведене крај Јужне Мораве, за коју је потребно доста ручног, физичког рада.

‒ Производимо здраве паприке без прскања, само копање, прскање копривом, содом бикарбоном. Значи, никако вештачко ђубриво. Само стајњак, само мотика. Без пестицида и без вештачког ђубрива. То је здрава храна, здрава храна не може другачије ‒ додаје наш саговорник.

Већину ових производа у паковањима са називима на немачком језику јуче смо могли видети на изложбеном штанду и за сада се они не могу купити на нашем тржишту. Можда ће се за неку годину ова ситуација променити.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 1 =