На истеку мандата усвојили завршни рачун Буџета

Данас је одржана највероватније последња седница Скупштине општине у старом сазиву, јер нова Скупштина још није конституисана, а због рокова нека документа морају да се усвоје до краја јуна месеца. Један такав документ је Одлука о завршном рачуну буџета општине Алексинац за прошлу годину. Како стоји у материјалу, буџет је прошле године имао прилив од преко милијарду и 833 милиона динара, одлив скоро милијарду и 789 милиона динара, а како је ревизорска кућа оценила, овај документ је урађен у складу са законом и ставке су објективно исказане, па су га одборници већином гласова прихватили.

У наставку заседања прихваћени су и извештаји о пословању и раду јавних предузећа и установа чији је оснивач локална самоуправа. Што се тиче алексиначких јавних предузећа она су 2023. године пословала позитивно. Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација” остварило је нето добит од шест милиона и 900 хиљада динара. „Комуналне услугеˮ су после неколико година са губицима у 2023. исказале нето добит од око три милиона динара, док је Јавно предузеће за путеве и стамбено комуналну делатност је лане остварило више прихода у односу на расход за 4,8 милиона динара. Ова предузећа ће до краја године 20 процената добити морати да уплате оснивачу, односно у буџет Општине Алексинац, док ће остатак зараде бити преусмерен на повећање вредности имовине предузећа.

Када је реч о установама, одборници су током данашњег заседања Скупштине упознати са њиховим радом и постигнутим успесима током минуле године, а реч је о Установи за одмор и рекреацију деце „Липовац”, Библиотеци „Вук Караџић”, Спортско рекреативном центру Алексинац, Центру за културу и уметност Алексинац, Предшколској установи „Лане”, Центру за социјални рад и овдашњим Домом здравља.

При крају Седнице, на свој захтев, разрешен је дужности Душан Пешић, директор „СРЦА”, а на његово место је именован вршилац дужности директора Ненад Крстић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 2 =