На два места у граду: Бесплатно мерење шећера у крви

Сутра, 14. новембра, се обележава Светски дан борбе против дијабетеса. Тим поводом у нашем граду биће на два места организована акција бесплатног мерења шећера у крви.

Најпре, од 9 до 11 часова, на пункту у Туристичко-информативном центру, преко пута Поште, у организацији Црвеног крста Алексинац грађани ће моћи да провере ниво шећера у крви.

И Удружење особа са дијабетесом ЕБЕРС Алексинац, тог 14. новембра има сличну акцију. ЕБЕРС организује бесплатно мерење шећера у крви у апотеци „Бену” у Алексинцу од 11 до 13 часова.

Светска здравствена организација (World Health Organization – WHO) и Међународна федерација за дијабетес (International Diabetes Federation – IDF) су 1991. године покренуле иницијативу за обележавање Светског дана борбе против шећерне болести, као одговор на пораст оболелих од дијабетеса широм света. Овај дан представља највећу глобалну кампању посвећену подизању свести о дијабетесу код више од милијарду људи у више од 160 земаља. Тема којој је посвећен Светски дан борбе против дијабетеса за период 2021 – 2023. године је „Приступ дијабетолошкој здравственој заштити”.

Шећерна болест или дијабетес, једна је од најчешћих незаразних болести. Број оболелих од шећерне болести већ дужи низ година расте и поприма размере глобалне епидемије. Иако се највише инциденције региструју у развијеним земљама, највећи пораст оболелих очекује се у земљама у развоју. Дијабетес је у свету пети, а у Србији трећи водећи узрок умирања од свих узрока смрти и пети узрок оптерећења болешћу.
Према процени Института за јавно здравље Србије у Републици Србији, без Косова и Метохије, од дијабетеса болује приближно 770.000 особа или 12 одсто одраслог становништва.

 

Насловна фотографија: Илустрација (извор Гугл).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 11 =