На данашњој седници СО: Паркирање и путеви најинтересантнији одборницима

Одборници Скупштине општине Алексинац су на данашњој седници општинског парламента усвојили четврти овогодишњи ребаланс буџета који је увећан за преко 8 одсто од ранијег плана. По најновијој пројекцији у општинској каси ове године би требало да се нађе око милијарду и 650 милиона динара, од тога текући приходи и примања су нешто више од милијарду и по, а пренета средства из ранијих година су око 41 милион динара.

Због таквог повољног финансијског прилива средстава предвиђене су и нове инвестиције које ће се финансирати из буџета, попут наставка санације општинског пута према Витковцу и то деонице од Кормана до Горњег Љубеша у износу од 25 милиона динара. Ту је и централно грејање у објекту школе у Лужану од 1,6 милиона динара, а дуплирана су и средства за здравствену заштиту због поправке сеоских амбуланти, па сада она износе нешто више од 6 милиона динара.

Скупштина је већином гласова усвојила Извештај о оствареним приходима и извршеним расходима буџета у првих девет месеци ове године и у том периоду у општинску касу слило се преко милијарду и 101 милион динара, што је скоро 72 одсто у односу на годишњи план. У истом периоду утрошено је 757 милиона динара или близу само пола планираних средстава на годишњем нивоу.

Представници народа су поред осталог дали сагласност на измену програма коришћења субвенција општинском Јавном предузећу за путеве и стамбено-комуналну делатност Алексинац којим се обезбеђује додатних шест милиона динара. Овогодишња субвенција од девет милиона динара биће утрошена за ремонт радних машина, грејдера и булдожера, као и набавку косе за вишенаменско возило. Одборници су подржали и одлуку о расписивању јавног конкурса за избор директора у овом јавном предузећу за путеве. Неколико дискусија је било и приликом разматрања одлуке о регулисању саобраћаја на путевима општине Алексинац. Једна од измена је била и око Таушановићеве улице. Она би требало у будуће од раскрснице са улицом 7. јули до раскрснице са улицом Момчила Поповића да буде једносмерна и да има обележена паркинг места.

Одборник опозиције Иван Димић из ГГ „За бољу општину Алексинац” је упозорио да нема довољно слободних бесплатних паркинг места и да грађани који не станују у центру, а запослени су у том делу града немају могућност да купе претплатне карте по повлашћеним ценама. По њему овај проблем би требао у наредном периоду да се решава. Он је указао и на неједнаки третман прекршилаца прописа о паркирању. По његовим речима, а на основу информација добијених од грађана када су два или више возила у прекршају наводно се диже старије и класу ниже возило, док она луксузнија остају и даље у прекршају. Овај одборник је упитао да ли је то тачно и предложио да се у разговору са полицијом обезбеди правичан приступ овом проблему и да сви прекршиоци сносе последице, ако паук нема толико капацитета, како је и казао, постоје и друге казнене мере. Вероватно је ту мислио на писање казни.

Светомир Милановић одборник из редова Странке Руса Србије је указао на бахато понашање појединих учесника у саобраћају на државним и локалним путевима који иза себе остављају ђубре, као и блато са локалних путева, а све то угрожава безбедност саобраћаја. Он је указао и на лош квалитет обележавања саобраћајница јер се повучене линије за кратко време потпуно избришу. Овај одборник је упитао да ли се ради о неквалитетној фарби или лоше урађеним пословима и затражио је од општинских служби да по изнетим проблемима предузму одређене активности.

Одборник Димић је у својим дискусијама у више наврата потенцирао исплаћивање солидарне помоћи од око 40 хиљада запосленима у општинској управи, а нарочито постављеним и именованим лицима односно функционерима. Он је изнео податак да се годишње из буџета за ове намене издвоји око 10 милиона динара и упитавши да ли ће и ове године бити таквих давања. Овај одборник се пожалио да не добија редовне одговоре на постављена одборничка питања.

Општински парламент је донео и одлуку о распуштању савета Месне заједнице Алексиначки Рудник, па до избора новог тела неодложне послове у овом насељу обављаће, повереник општине, мештанин Дејан Денчев.

Један коментар

  1. Da nije tuzno bilo bi zaista veoma smesno.
    Kako samo sede kao djaci u skolskim klupama.
    Svi bulje u telefone cekajuci zvonce da bi podilgi ruke kako bi se i njihovi nevazni glasovi racunali.
    Inace da kazu nesto korisno, da daju neki pametan predlog… spanska sela.
    Oni treba da budu neka vrsta senata ovog grada, ali ko ima makar malo IQ iznad 80 ce ovu recenicu smatrati presmesnom. Ostalima ce biti vetar u ledja.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − nine =