Мост на Моравици: Бранили га од блата, а сада од уништавалаца цвећа

Првомајски празник, односно овог пута продужени викенд, када смо одмарали четири дана, није могао да прође без новог уништавања јавне имовине. Још једном се на удару вандала или неодговорних особа нашло цвеће које украшава мост на Моравици на самом уласку у језгро града. Судећи по слици коју је затекла наша екипа, неке су саксије бачене, а неке селективно однесене. Може се претпоставити да је неко и украо део цвећа, желећи да мање буде приметно или су пак бирани одговарајући цветови.

Овог пута, како нас је обавестио директор ЈКП „Комуналне услуге” Далибор Марковић нестало је шест саксија.

‒ Поново смо имали несавесне грађане или можда посетиоце, госте нашег града, који су урушили и уништавали нашу заједничку имовину. Шест саксија са моста на Моравици је нестало, уништене су. Некоме су оне сметале. Не могу да схватим и не могу да се начудим из ког разлога и који је то темперамент био у њему да такву штету нанесе, али ето, десило се ‒ каже Марковић.

Он је најавио да ће и после овог уништавања, недостајуће саксије и цвеће бити поново постављено.

‒ Ми ћемо опет заменити, поставити нове жардињере, али апелујем на све грађане који су у прилици, који виде такво понашање, да обавесте надлежне органе како би та лица била санкционисана ‒ поново је први човек алексиначких комуналаца апеловао.

Мало је вероватно да ће ови апели дати резултате, па ће надлежни морати да смисле неку нову методу заштите, у овом случају, саксија са цвећем. Нове технологије то вероватно омогућавају.

Да је мост на Моравици морао у прошлим временима да буде одбрањен од неодговорних грађана, може се сазнати и у истраживањима локалних историчара. Лучни метални мост на улазу у Алексинац, саграђен је 1903. године, као последица одлуке да се продужи главна улица трасирана још у првој половини 19. века, давне 1839. године урбанистичким планом, који је на позив Књаза Милоша уредио немачки архитекта Франц Јанке. Тада је корито Моравице измештено, а мост је рушен у оба светска рата.

Садашњи мост преко Моравице, који представља улазак у сам центар градског језгра, саграђен је 1946. године.

Колико је овом мосту придавана важност, говори и занимљивост коју је забележио покојни професор Миодраг Спирић, најбољи познавалац историје овог краја из тридесетих година прошлог века.

„Тадашњи председник алексиначке општине Тодор Милићевић дежурао је лично на мосту у пијачне дане и штапом тукао сељаке који су чистили блато са обуће о ограду моста.”

Очито, када није било видео-камера и интернета, штап је завршавао посао. Можда и ефикасније од савремених помагала.

Један коментар

  1. Predlog
    Postaviti saksije sa cvecem
    na visini 2,5 do 3m pa kad krenete da zalivate zatvoriti most za saobracaj dva do tri sata
    Pozdrav
    Trajanka

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 8 =