Већина служби Дома здравља радиће и викендом

Од првог маја, како је већ најављено, алексиначки Дом здравља променио је радно време током викенда и празника. Тако ће суботом и недељом Одељење за здравствену заштиту одраслих становника и Одељење за здравствену заштиту предшколске и школске деце радити од 8 до 18 часова. Стомотолошка служба током викенда радиће од 8 до 15 часова и 30 минута.

Одељење за здравствену заштиту жена радиће само првог дана викенда од 8 до 14 часова и 30 минута, а само суботом пола сата дуже до 15 сати радиће и Одељење за поливалетну патронажу. Служба за хитну медицинску помоћ ради целог дана, сваког радног и нерадног дана у години, једна теренска екипа и једна амбулантна екипа.

Радно време радним данима, од понедељка до петка, као и до сада, за већину служби остаје од 7 до 20 сати.

— У претходном периоду нисмо имали одговарајуће кадровске могућности за такав начин доступности услуга пацијентима, али са драстичним смањењем броја оболелих од ковида 19, ситуација се променила, те ће пацијенти имати и током викенда прилику да буду сагледани, пре свега по питању хитних, односно акутних стања. Значи, коначно су се стекли услови да одлука Владе Републике Србије о радном времену домова здравља буде примењена у потпуности, сходно кадровским могућностима ДЗ Алексинац — објаснио је овај потез за једну телевизију директор др Родољуб Живадиновић.

Први човек алексиначког Дома здравља, говорећи за исти медиј је истакао значај рада преко викенда ових служби за функционисање Прве помоћи, која покрива веома велику територију са 72 насеља.

— Пошто сходно закону Дому здравља Алексинац припада једна теренска и једна амбулантна екипа хитне помоћи, те је увек било проблема током нерадних дана и државним празницима око покривања повећаног обима посла као и ординирања терапија. Сада је ова служба много растерећенија викендом, и у случају потребе, током викенда и државним празницима, моћи ће да истовремено пошаље две екипе на терен, што до сада није могла — каже др Живадиновић, у ишчекивању новог Закона о хитној помоћи.

Он је још и изразио наду да ће кадровске могућности и убудуће дозвољавати овакав режим радног времена ДЗ Алексинац, а када буде био још један гинеколог, и та служба почеће да ради и недељом. За сада то није могуће. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + 10 =