Monografija o najposećenijoj svetinji našeg kraja

Ovih dana u izdanju Biblioteke „Vuk Karadžić” izašla je nova monografija „Manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Markovini kod Đunisa”, a povodom 120 godina javljanja Majke Božje i 50 godina zasnivanja sestrinstva manastira.

− To je jedno izuzetno vredno delo, zapravo delo u nizu, a koje govori o istoriji Srpske pravoslavne crkve na našem širem području. Pre par meseci iz štampe je izašla takođe monografija posvećena manastiru Svetog Stefana u Lipovcu, a u ovoj novoj monografiji radi se o jednoj izuzetno velikoj svetinji, jedinstvenoj svetinji u našoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi − ističe profesor Zoran Stevanović, jedan od autora.

Mišljenje crkvenih velikodostojnika je da se u Đunisu radi o manastiru koji je posle manastira Ostroga jedan od najposećenijih u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Njega posećiju vernici iz mnogih krajeva, ne samo naše današnje zemlje, nego i iz bivše Jugoslavije.

− O čemu se ovde zaravo radi. Svi znaju da je to velika svetinja, da postoji jedna priča koja se zove „Čudesna povest”, ali ona do sada nije imala istorijsku osnovu. Inače, to je jedinstveno mesto u Srpskoj pravoslavnoj crkvi gde se pojavila 1898. godine Majka Božija- Bogorodica koja je preko devojčice Milojke izrazila želju da se tu, na tom mestu u Markovini, podigne manastir posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice. Inače, to je prostor koji potiče iz 7.veka i gde je nekada bilo naselje koje se tako zvalo,a javlja se u dva turska popisa iz 1530. i 1536. godine − dodaje profesor Stevanović.

Na ovoj monografiji, pored profesora Zorana Stevanovića, radili su i profesor Milan Petrović, viši diplomirani bibliotekar Siniša Golubović i diplomirani bibliotekar Aleksandra Milošević. Ista ona ekipa ljudi koja je ranije radila i na manastiru u Lipovcu, s tim što im se u izradi ove monografije pridružio i veliki doprinos dao protojerej-stavrofor hadži Ljubiša Nedeljković, duhovnik ovog manastira već sedam godina.

Kada se budu stvorili uslovi, autori će izvršiti promociju ove knjige koja ima nekih 150 strana i koja je štampana zaslugom biblioteke, a sredstvima iz budžeta aleksinačke opštine, koja je prepoznala vrednost jednog ovakvog dela.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 − fourteen =