ЕУ пројекат „Пакет подршке запошљавању”

Конференција поводом завршетка пројекта „Пакет подршке запошљавању”, који спроводи Друштво за развој деце и младих – ОТВОРЕНИ КЛУБ из Ниша у партнерству са Друштвом за развој креативности из Алексинца, одржана је крајем прошле недеље у „Медиа и реформ центру” у Нишу.

Ова акција део је глобалног пројекта „Подршка Европске уније активном укључивању младих”, укупне вредности 4,7 милиона евра, који финансира Европска унија и суфинансира Влада Републике Србије.

Значај пројекта огледа се у повећању запослености припадника различитих угрожених група, углавном корисника социјалне помоћи у Нишу и Алексинцу, кроз имплементацију пакета мера активне инклузије и промоције мултисекторске сарадње на локалном нивоу.

Јован Маринковић, менаџер пројекта „Пакет подршке запошљавању” представио је циљеве, активности и постигнуте резултате овог двогодишњег пројекта, при чему је истакао значај подстицања економског развоја Србије кроз повећано запошљавање уз примену одговарајућих програма и стратегија. Током 24 месеци реализације пројекта, обучено је 60 корисника из различитих угрожених група кроз програме стручног оспособљавања и преквалификација, одржане су 3 обуке из области комуникације, као и 3 радионице за 60 привредника и послодаваца, уз континуиран менторски рад мобилног тима и пружање психосоцијалне подршке корисницима. Поред тога, реализована је кампања за активну инклузију и заговарање за мултисекторску сарадњу на локалном нивоу.

Од суштинског значаја за стратегију и политику запошљавања је развој и унапређење људског капитала. Подизање квалитета радне снаге кроз образовање, обуке и социјално укључивање појединаца и група које се налазе у стању социјалне искључености, доприносе социјалном и економском развоју Републике Србије.


Пројекат „Подршка Европске уније активном укључивању младих” вредан 4.7 милиона евра, који финансира Европска унија и суфинансира Влада Републике Србије, има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост младих у Србији повећањем запослености, омладинских активности, радног искуства и предузетничке праксе међу младима. Европска унија и Влада Републике Србије су бесповратно доделили 24 гранта, који ће се реализовати у више од 35 градова и општина у Србији до краја 2021. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације и образовне установе, ће повећати обим и квалитет услуга на локалном нивоу у образовању и запошљавању, иновативној пракси и моделима активног укључивања, и на тај начин ојачати друштвену укљученост младих. Утицај и конкретни резултати пројекта се очекују на свим нивоима, а посебно у вези са повећаним капацитетима релевантних институција у области иновативног развоја и управљања мерама активног укључивања младих, развоја политике у складу са најбољом праксом ЕУ, као и ефикаснију употребу финансијске помоћи Европске уније.

Пројектом управља Министарство финансија – Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, док су крајњи корисници пројекта Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство омладине и спорта.

Више о пројекту можете сазнати на www.ukljucivanjemladih.rs

Од 2000. до данас, Европска унија донирала је више од 3.6 милијарди евра Србији. Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој,
послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије. Европска унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.


 

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × three =