„Моји душмани” најбоља песма Песничких сусрета у Алексинцу

Након неколико година паузе, Књижевни клуб „Велимир Рајић” је у суботу, осмог јуна организовао традиционалне Песничке сусрете, који су ове године окупили велики број песника из целе Србије.

На почетку програма додељене су награде са песничких конкурса из 2021. године, а затим се прешло на такмичарско казивање песама. У такмичарском делу учествовало је 57 песника из Ниша, Београда, Сланца, Зајечара, Багрдана, Житковца, Јагодине, Параћина, Скорице, Крагујевца, Смедерева, Гаџиног Хана, Прокупља, Лесковца, Грделице, Малог Извора, Ћуприје, Бојника, Сокобање и Ражња.

Према нимало лакој одлуци жирија, који су чиниле Марија Петровић, Сандра Живадиновић и Ивана Стојановић Благојевић, све три, дипломирани филолози за књижевност, награду „Песма над песмама” за свеукупни утисак, тј. за најбољу песму Песничких сусрета, добила је песма „Моји душмани” Мирослава Мишела Болтреса из Београда.

Награду „Чувар традиције”за најбољу традиционалну песму добила је песма „Кад Српкиња збори” Љиљане Терентић из Смедерева, „У корак с временом” за најбољу савремену песму добила је песма „Преварићу свет” Биљане Станојевић из Ниша, „Оригинални стихотворац” за оригиналност добила је песма „Поруџбина” Ненада Глишића из Крагујевца, „Трептај срца”за најемотивнију песму добила је песма „Није случајно” Злате Јовановић из Параћина, „Лепота стиха” за најбоље остварену форму песме добила је песма „Душа” Валентине Дабић из Смедерева, „Песнички весник” за најперспективнијег младог талента добила је песма „Опело” Милана Николића из Лесковца.

Да је жири имао тежак задатак, потврдила је и Марија Петровић, једна од чланица жирија.

‒ Изузетна је част била бити члан жирија овако велике манифестације као што су Песнички сусрети. Нисмо се надали оволиком одзиву, 57 кандидата што је много и представљало је велики проблем за жири јер је међу кандидатима било песничких остварења који могу да стоје у рангу са великим песницима српске књижевности. Овога пута мало смо се изненадили тематиком јер су углавном кандидати писали о стварности, о ономе што их окржује, ономе што их мучи, а најмањи део су чиниле љубавне песме ‒ рекла је Марија.

За своје фаворите гласала је и публика, тако да је награду „Песничка лира” за најбољу песму по мишљењу публике, добила песма „Мене нема ко да жали” Љиљане Глигоријевић из Житковца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + six =