Алексинац озваничио још једно побратимство

Свесрпски сабор који је крајем прошле седмице одржан у Београду је био повод да се дугогодишње пријатељство и озваничи, а да будућа сарадња буде још успешнија и плодоноснија. Ради се о општинама Алексинац и Билећа, које су у суботу, 8. јуна, потписале Споразум о сарадњи у пет области као што су култура, спорт, образовање, привреда, туризам.

Према речима председника општине Алексинац Далибора Радичевића, Споразум је проистекао из скупштинске одлуке из 2015. године, када је алексиначки парламент донео одлуку и овластио првог човека локалне самоуправе да потпише овакав документ. Радичевић, који је у име домаћина потписао Споразум, појаснио је да Споразум не предвиђа никакве финансијске обавезе ни за једну општину. Он је још истакао и дугогодишњу пријатељску сарадњу са општином Билећа иако до сада није био потписан ни један званични документ. За њега ће озваничење тог пријатељства бити само већи подстрек за још ближу сарадњу не само у наведеним областима, већ и између грађана двеју локалних заједница.

И за председника општине Билећа Веселина Вујовића ово је наставак традиције добре сарадње између два града. По њему, један од разлога што се потписивање Споразума десио протекле суботе у Алексинцу је Свесрпски сабор који организује председник Вучић.

‒ Дуги низ година долазимо једни код других за славу града и Дан града, а што је почело причом о генералу Павковићу, који је био код нас доле у Билећи на служби, и та прича нас је доста добро спојила. Надам се да ћемо и у идућим годинама имати изузетно добре пријатељске односе. Један смо народ, једна нам је култура. Биће нам и једна држава ‒ поручио је овај агилни Херцеговац који је у име локалне самоуправе Билећа ставио потпис на документ.

Вујовић у изјави за медије рекао да највећу сарадњу очекују у туризму, како каже да једни другима долазимо, да обилазимо њихове крајеве и да они долазе код нас, да једни другима будемо од помоћи. Адут је Билећко језеро, али и дешавања у култури и спорту. Вујовић поручује да је он на располагању општини Алексинац и да треба развити сарадњу у свим областима где можемо бити од користи једни другима.

Гост из Билеће је са домаћинима прошетао главном улицом, обишао градски стадион где га је дочекао Душана Пешић, директор Спортско рекреативног центра Алексинац, а затим посетио и Завичајни музеј где му је уприличен свечани пријем коме је присуствовао и већи број радника Центра за културу и уметност на челу са Миланом Петровићем, вршиоцем дужности директора. О музејским експонатима госта је упознао руководилац одељења Александар Никезић.

‒ Видео сам нешто што нисам до сада видео у Алексинцу. Био сам и прошле године, али нисам био у прилици да све видим. Право да Вам кажем, одушевљен сам оним што сам видео: Градски стадион, поготово Завичајни музеј. Предивно, стара кућа и амбијент, све укупно ме одушевило. Још једном да се захвалим свима на гостопримству, свом колеги и надам се да ће доћи до узвратне посете ‒ поручио је Веселин Вујовић.

Општина Алексинац није једина локална самоуправа у Србији са којом Билећа има побратимске односе.

‒ Блиску сарадњу имамо и са општином Чајетина. Нисмо се још побратимили, али радимо на томе. Да поменем и општину Сечањ. Пола Билећана је у њој. После Другог светског рата доста наших Билећана и Херцеговаца је отишло у Војводину и горе се населило. Ето, имамо доста пријатељских и драгих општина, као што нам је и Алексинац. Надам се још бољој сарадњи у наредном периоду ‒ био је оптимистичан Вујовић.

Да је Билећа одавно сматрана побратимском локалном самоуправом доказују и путокази на кружном току код Моравице, постављени крајем 2022. године. На њима пише километража до наших братимљених општина и они су усмерени према Загорју об Сави у Словенији, Билећи у Републици Српској, Лаврију и Козанију у Грчкој и Хисару у Бугарској. Алексинац гаји добре односе и са општином Македонски Брод у Северној Македонији.

Од недавно Алексинац је побратим и са једним руским градом, а медијски садржај о овој теми објављујемо у петак.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × two =