Лични став: Уместо четири, осам сати без струје, потрошачи немоћни

Народ је сковао једну крилатицу која можда најбоље одражава понашање „Електродиструбуције”, барем када је реч о потрошачима у општини Алексинац, а она гласи „ЕПС је држава у држави”. А пошто се са државом не треба качити, ваљда због њене моћи, не треба ни са ЕПС-ом. Тако би се могло објаснити јучерашње понашање „Електродистрибуције”, али и реаговање потрошача, па и целе алексиначке заједнице.

На сајту Електродистрибуције објављена су планирана искључења за недељу, 9. јун ове године, и то на подручју целе општине Алексинац од 5 до 9 и у делу Тешице од 8 до 14 часова. О томе су протекле седмице обавештени локални медији који су ту информацију и објавили.

На поменутом сајту још и стоји обавештење да Електродистрибуција Србије д.о.о. Београд свакодневно изводи радове ради одржавања електродистрибутивне мреже, унапређења електропривредног система, прикључења нових трафостаница и нових корисника. Место рада мора бити прописно обезбеђено и у безопасном стању. Због тога се радови унапред планирају, три дана унапред, обавештавају о терминима искључења и корисници који ће остати без напона.

Рекли бисмо коректно и по закону. А шта се дешавало у недељу. После девет часова струје није било, а локална дистрибуција је почела да даје тачне информације тек када је отишла на градилиште и од извођача радова, у питању су биле БГ регистрације, обавештена да ће струје бити око 13 часова. То се може закључити након комуникације писца ових редова са дежурним. Ето, неко је узео себи за право да преиначи распоред и да се због тога не извини грађанима.

У чему је проблем. Ненајављено дуго искључење струје на подручју целе општине утицало је на свакодневни недељни живот грађана. Друго, још важније, дуготрајно искључење утицало је и на расхладне урађаје не само у домаћинствима, већ и у већини трговина. Ретко има ко агрегате да целокупну потрошњу у објекату покрије. Дошло је до опуштања смрзнутих производа, који су се касније поново заледили. А сви знамо за препоруку када се једном одмрзну, отопе намирнице, не треба их поново замрзавати јер губе на квалитету. У овом случају је то немогуће испоштовати. А и што би када ће све то народ купити и то по редовној цени као за нормалан квалитет. Узгред, многе трговине су биле затворене и нису поштовале радно време. Када могу други, могу и они, како би се донекле заштитили од отварања расхладних уређаја и отапања робе.

Фотографија: Илустрација (извор: Гугл претрага).

И на крају можда је све то нормално за садашње време када је најбитније да нам је мобилни и његова пуна батерија при руци, који нас иформише, забавља и омогућава да виртуелно бежимо од стварности, без обзира како се ко понаша према нама и шта добијамо за свој новац. За нас који смо искуствено нешто богатији није прихватљиво  овакво понашање и увреда је за Алексинац, јер нас оваквим третманом сматрају потрошачима ниже категорије. И недопустиво је да стичемо утисак да нам је та Електродистрибуција била ефикаснија за време НАТО бомбардовања него ових дана. Колико пута сте имали у протеклих месец дана краћа или дужа искључења због кварова? Доста. Барем тамо где писац ових редова живи, а и тамо где ради. Можда нама то није сметало, али нашим модерним уређајима плаћеним пристојном ценом вероватно јесте. И ко је за то крив и ко ће сносити одговорност? Нико, као и до сада. Пут до права је дуг, а сила јачег је одавно завладала савременим светом.

Ако се вратимо на почетак текста, можемо закључити да је наш народ мудрији, од писца редова. Та констатација би у потпуности важила ако избришемо претпоставку да је за опстанак становништва у бројчано мањим градовима и на нашим селима један од предуслова и стабилно и добро снабдевање електричном енергијом. А да ли тренутно то имамо?

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 − 4 =