Млади горани житковачке школе трећи у Србији

У организацији Покрета горана Србије, који ове године прославља 60 година постојања, ученици Основне школе „Вук Караџић” из Житковца учествовали су на такмичарској радионици у Београду и освојили треће место.

Ученици одељења 6-3 Милица Митровић, Уна Миленковић и Дарко Младеновић са својом наставницом биологије, а уједно и разредним старешином, Весном Милановић најпре су се ангажовали у раду горанске радионице у једном од нишких расадника.

− Учествујући у раду радионица, наши ученици, заједно са њиховим вршњацима из Ниша, Пирота, Сврљига и Прокупља, едуковани су о пошумљавању, значају шума, подизању ветро заштитних појасева и врстама дрвећа, као и о акцијама и активностима Покрета горана Србије – рекла је за наш портал Весна Милановић, наставница биологије у ОШ „Вук Караџић”.

Након радионице у Нишу, уследила је радионица такмичарског карактера „Заштита, очување, вишенаменско коришћење и подизање свети и знања о вредностима шума код младих”, 24. октобра у Београду. Ова радионица обухватила је 32 питања и рад у групама, по систему „једна школа – једна група”. Житковачки основци остварили су 60 бодова и освојили треће место и тиме, поред Сврљига и Бруса, обезбедили учешће на зимској горанској радионици која ће бити одржана до краја године на Копаонику.

Учешћем на овим радионицама Милица, Уна и Дарко постали су припадници Покрета горана Србије.


„Посади и ти своја три дрвета”

„Посади и ти своја три дрвета”− једна је од еколошких порука Покрета горана Србије, који ове године слави 60 година постојања и представља најстарију еколошку организацију у Србији и на Балкану. Ова организација настала је у време када се о екологији још није говорило на начин као што се то данас чини. Горански покрет на самом почетку скицирао је пут којим иде већ више од пола века.

„Три дрвета” у еколошкој поруци овог покрета представљају број одраслих дрвета која обезбеђују довољно кисеоника за животни век једног човека.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 3 =