Земља „Магни” – Алексинцу 700 радних места

Алексиначки локални парламент је на данашњем заседању дао зелено светло председнику општине Алексинац Далибору Радичевићу да потпише уговор са инвеститором, предузећем “Магна” д.о.о. − Оџаци о отуђену грађевинског земљишта у јавној својини, односно општинској, без надокнаде.

Одборници Скупштине општине Алексинац су на претходним седницама имали прилику да се упознају са Елеборатом о оправданости ове инвестиције, којим се предвиђа запошљавање 700 радника у фабрици која се гради у индустријској зони „Кукиш“, поред старог ауто-пута. Једна од подстицајних државних мера инвеститору је и бесплатно уступање три парцеле површине око три хектара и 16 ари. Пре данашњег коначног изјашњава алексиначких одборника сагласност је дала Влада Републике Србије, а Предлог одлуке о бесплатном преносу земљишта усвојило је и Општинско веће општине Алексинац.

Председник општине Радичевић је у уводном излагању позвао одборнике да му дају сагласност за потписивање уговора напоменувши значај целе инвестиције.

− С поносом можемо да кажемо да ће се после више од 30 година на територији општине Алексинац градити фабрика која ће упошљавати за почетак око 700 радника, а надамо се и више. Пут до реализације самог пројекта није био лак. Да је био дуг то сте сви свесни, зато што сте углавном сви већ и били укључени у целокупну причу. Очекује нас 700 радних места, на 3,2 хектара колико општина тренутно уступа без накнаде компанији Магна. Стигла нам је и претходна сагласност Владе Републике Србије на елаборат који је прошао ово скупштинско заседање. Зато вас још једном молим да данас сви заједно погледамо уговор и да дате сагласност да могу тај уговор и да потпишем − казао је Радичевић.

Опозициони одборник Иван Димић је ову инвестицију оценио добром, али је упозорио на смањење радника у „Грамеру”, који има сличан производни програм и који је такође користио подстицајна средства ранијих година. Он се запитао да ли се то само прелива број радника из једне у другу фирму.

− Ово јесте добра ствар да ће бити нових запошљавања, видећемо каквих, јер славили смо и долазак Грамера и још увек се позивамо на то да је Грамер добра и велика инвестиција. То јесте тако, али имамо ситуацију да смо 700 радника у Грамеру изгубили у последњих неколико месеци, а сада ћемо добити 700 у Магни, па испада да пресипамо из једног у друго. Неће бити превелике среће од свега овога ако се тако настави да једна фирма губи раднике, а друга се отвара са истим бројем радника. Проблем је овде као што смо причали прошли пут, да је по првом договору требало да буде 1200 радника, а сада смо дошли на 700. − оценио је Димић.

Први човек алексиначке локалне самоуправе, председник Радичевић, је поделио информације са присутним одборницима, казавши да је због Ковида било отпуштања радника у „Грамеру”, али се у наредном периоду очекују поновна запошљавања у овој фабрици.

− Грамер у овом тренутку има потребу за новом радном снагом. Међутим, у време короне они су прогласили технолошким вишком одређен број радника. Сада су у обавези да сачекају 6 месеци да би могли да упосле нове раднике. Према томе, компанија Грамер наставља да ради и по истеку периода од 6 месеци и поново ће упошљавати нове раднике.− изнео је Радичевић

И на крају, у оквиру одборничких питања и предлога, одборник Димић је упозорио да има сазнања да се у јавним предузећима, поменувши оно за путеве, упошљавају радници преко агенција, а што по њему није у реду. Он сматра да је њихов положај лошији у односу на сталнозапослене.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + eleven =