Министарка најавила у Алексинцу: Центар за дијализу и запошљавање медицинара

Из Министарства здравља Републике Србије стижу две добре вести за алексиначко здравство и овдашње пацијенте. Министарка је најавила реновирање и изградњу нових просторија, како би се омогућио рад неопходних служби за паијенте са овог подручја. Најављено је успостављање дијализе, а и запошљавање нових здравствених радника.

Министарка здравља, професор др Даница Грујичић је изразила задовољство зато што присуствује скупу у Алексинцу на коме су и осведочени пријатељи Србије из Јапана који већ годинама кроз Пројекат за основне потребе становништва помажу грађанима и нашој земљи.

Она је изнела податак да је Јапан кроз ове пројекте у последње 24 године широм Србије донирао помоћ у вредности од 16 милиона евра, а за здравство издвојио је 7 милиона евра.

– Та несебична помоћ је само део донација коју је ова пријатељска земља пружила грађанима Србије у последње две деценије, а која у различитим областима износи чак 51 милион евра. Притом су то они радили без икаквих условљавања, у најбољој жељи да нам помогну. И нису значајне само цифре помоћи, коју нам је Јапан пружио. То је и трајање нашег пријатељства. Прошле године у лето, обележили смо 140 година пријатељства Јапана и Србије, и сво то време ратова, несрећа, народних сукобљавања, наше две земље одржавале су пријатељство. Дипломатско писмо којим је српски краљ Милан Обреновић пружио руку срдачности јапанском цару у лето 1882. године било је једно од најзначајнијих писама у нашој историји. То писмо је започело сарадњу, која и данас даје плодове – рекла је министарка.

Она је подсетила присутне на то да је само шест година раније од успостављања ових дипломатских односа, тачније 1876. године баш овде у Алексинцу отворена прва болница у којој је почела организована болничка заштита становништва, и најавила ново поглавље овдашњег здравства.

– Имате дугу традицију. Данас можемо да најавимо и планирану реконструкцију 5.000 квадрата постојећих болничких капацитета и изградњу нових квадрата, који ће омогућити да Алексинац, али и околина, Сокобања, Ражањ, коначно добију центар за дијализу у оквиру 1000 квадратних метара који заслужују. Оно што је посебно обрадовало директора болнице колегу Видића, јесте одобрење министарства здравља које је управо стигло јуче у алексиначку болницу, а којим ће у радни однос примити 18 здравствених радника – 2 лекара, 12 медицинских сестара и 4 техничара. Драго ми је да и овом вешћу обележавамо данашњу посету господина Имамуре Алексинцу, да се још једном захвалимо пријатељима из Јапана на донацији коју су нам донирали – завршила је министарка.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − seventeen =