Директор др Видић: Донирана опрема светског квалитета

Директор Опште болнице у Алексинцу др Горан Видић је на свечаности уприличеној поводом добијене донације Амбасаде Јапана, осим што се захвалио дародавцу, изнео је и податак о традицији алексиначког здравству, навевши да, када је у читавој Србији било 11 лекара и фармацеута, од тога су два радила у овдашњој болници.

Др Видић је подробније објаснио значај донираних уређаја за рад установе на чијем је челу, уз напомену да се ради о савременој опреми која је недостајала болници.

− Ради се о два савремена парна стерилизатора која спадају у сам светски врх, што се тиче произвођача и квалитета апарата. Били су неопходни из два разлога, застарелост постојеће опреме и велико повећање обима рада у болници Алексинац, нарочито у хируршким гранама. У односу на неки период од пре осам до десет година, број операција је дуплиран, што захтева свакодневно много више стерилизационих циклуса. Опрема која је до тада постојала у болници, није могла то да издржи. Ми смо имали, због врло честих кварова, застој по неколико дана, док се то не поправи, а нисмо ни имали такозвани „Бекап”, односно резервну стерилизацију – објаснио је директор.

Др Видић је казао још и да су стерилизатори инсталирани 5. марта ове године и одмах су почели са радом.

− Већ су достигли укупну бројку можда од око 1.000 циклуса стерилизација. У једном се обавља до пет  циклуса стерлизација дневно, у другом, који је у такозваној малој сали за збрињавање хитних случајева, је до три циклуса дневно, тако да су у пуној функцији и опет истичем изузетно су квалитетни. Народ Јапана је Србији донирао много опреме. Ја ћу само подсетити да је тадањши Здравствени центар Алексинац добио 2011. године савремени мамограф који је и даље у функцији, пре свега раног откривања карцинома дојке код жена. Тако да грађани Алексинца и ми који смо у здравству само по добру памтимо донације Јапана − поручио је први човек Опште болнице и изразио наду да ће се пријатељство и сарадња болнице, општине и Амбасаде Јапана наставити.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 4 =