Министар Милићевић у Липовцу похвалио Алексинац

Липовац је једно од 22 места у Србији где се овог лета одржавају разни кампови који окупљају и децу из дијаспоре и региона. У Установи за одмор и рекреацију деце „Липовац” од почетка ове седмице се одржава „Еко камп Липовац 2023”.  Јуче је у њему боравио министар без портфеља Ђорђе Милићевић, задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором.

Милићевић је похвалио алексиначку локалну самоуправу и Установу „Липовац” што су успешно организовали камп, и пожелео учесницима из других земаља да у дружењу са децом из наше општине још више заволе Србију. Република Србија, односно Министарство спољних послова, је преко Кабинета овог министра без ресора финансирала липовачки камп, као и остале који су ове године одржани или ће бити организовани у другим градовима наше земље.

Министар је и објаснио које су три преовлађујуће теме којима се баве кампови.

‒ Поред кампа, овде у Липовцу, наше Министарство, као што је између осталог речено у уводном излагању, издвојило средства за организацију 22 тематска кампа. Три су тематске области и то је сфера интересовања била младих људи из дијаспоре. Прва је Еко или научно-образовни камп, друга су културно-уметничка друштва, јер ви где год да одете и разговарате са нашим људима ван Србије, поред Српске православне цркве, они се углавном окупљају у оквиру културно-уметничких друштава. Трећи је спортски камп ‒ казао је министар.

Милићевић је још напоменуо да ће у ова 22 кампа боравити око пет хиљада малишана из дијаспоре и региона.

‒ Ми смо ишли ка томе да направимо програм који ће бити прилагођен управо младима. Да га усмеримо ка младима из дијаспоре. Као што сам рекао на почетку, желимо да кроз упознавање Алексинца, ових природних лепота, ових културних и историјских знаменитости, окружења Алексинца, општина око Алексинца, још више приближимо њиховом срцу Србију и још више заволе Србију. Исто тако, ово је био један тест, са наше стране, и за локалне самоуправе. Заиста желим да се захвалим Скупштини општини Алексинац што је препознала значај и важност онога о чему смо говорили, а то су потенцијали дијаспоре – каже овај високи гост.

Јучерашњој посети министра присуствовали су директори алексиначких јавних установа, као представници локалне самоуправе на челу са заменицом председника Маријаном Радивојевић. Ту су били и овдашњи акцијаши, као и председник Савеза удружења учесника омладинских радних акција Вук Жугић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + 3 =