zasad kupina

Meksiko prvi u svetu, Srbija u Evropi

Iako je Srbija najveći evropski i jedan od najvećih proizvođača kupina u svetu, ova proizvodnju u našoj zemlji nije dovoljno unapređena, pa rod značajno varira iz godine u godinu, a otkupna cena uglavnom je nestabilna.

Prof. dr Jasminka Milivojević
Prof. dr Jasminka Milivojević

–    Generalno proizvodnja kupine je vrlo kontroverzna kako po prinosima, koji variraju u zavisnosti od godine, sorte, primenjene tehnologije gajenja, zatim po cenama koje su bile od veoma niskih, 15 evrocenti pa do veoma visokih, čak preko jednog evra po kilogramu, po kvalitetu ploda koji zavisi od sorte, specifičnih uslova u toku godine i na kraju još i po potražnji od stranih kupaca u zavisnosti od roda, koji je ostvaren u Evropi, odnosno u Americi – objašnjava prof. dr Jasminka Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Ona ističe da je svetska proizvodnja kupine veoma niska i prema poslednjim procenama iznosi 262.296 tona.

–    Od toga Meksiko je najveći svetski proizvođač sa blizu 116 hiljada tona, na drugom mestu su Sjedinjene Američke Države, zatim Kina, Čile i Srbija, koja se vodi na petom mestu na ovoj svetskoj rang listi sa nekih 15 hiljada tona, mada ti prinosi variraju iz godine u godinu – kaže profesorka Milivojević i dodaje da je, posle nas,  među većim proizvođačima kupina u Evropi Mađarska sa 12 hiljada tona, zatim slede manji proizvođači poput Španije sa 900, Hrvatske sa 650 i Velike Britanije i Francuske sa po 600 tona godišnje.

Prema poslednjem popisu poljoprivrede u Srbiji 2012. godine ukupna površina pod zasadima kupine procenjena je na 2977 hektara.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 1 =