Dani kupine Ražanj

Šesti „Dani kupine” u Ražnju

U Opštini Ražanj juče je održana tradicionalna, šesta po redu, manifestacija „Dani kupine”, koju je uz pokroviteljstvo lokalne samouprave organizovalo Udruženje voćara i vinogradara „Ražanj”. Posetioci skupa imali su priliku da degustiraju plodove ovdašnjih proizvođača, a organizovana su i predavanja o aktuelnim temama iz oblasti voćarstva, koja su održali prof. dr Jasminka Milivojević i prof. dr Novica Miletić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Dragiša Todorović
Dragiša Todorović

Prema nekim procenama na području opštine Ražanj, koja je izuzetno pogodna za uzgoj kupina, pod zasadima ovog voća trenutno je preko sto hektara, a po rečima pomoćnika predsednika opštine Dragiše Todorovića cilj je da se kroz stimulisanje proizvodnje u narednih nekoliko godina ovaj broj udvostruči.
–    Mi smo u strategiji razvoja odavno zacrtali da nam je ključni pravac upravo razvoj voćarstva. Sagledavajući naše mogućnosti, u saradnji sa drugim stručnim službama, opredelili smo se da nam voćna vrsta broj jedan bude kupina i zbog toga smo u prethodnom periodu delili besplatne sadnice. Morali smo da razmišljamo i na koji način da osiguramo kupinarima izvesnost proizvodnje. Tu su praktično dva načina ili prilagođavati sortiment kupina potrebama tržišta ili ići u neki dalji stepen prerade kako ne bismo zavisili isključivo od hladnjačara. Praktično hoćemo da naši proizvođači ne razmišljaju koja će cena kupine biti. Znači ako bude niska cena onda ćemo ići u preradu – rekao je Todorović i dodao da je trenutno najveći problem to što u Ražnju nema hladnjače, ali da se nada da će se u skorije vreme naći odgovarajući investitor.

Tradicionalno i ove godine prisutni su obišli jedan od najboljih zasada kupina u ovom kraju. Ovoga puta domaćini su bili Zora i Miroljub Radosavljević iz Pardika, koji kupinu uzgajaju na površini od oko 20 ari.
U sklopu manifestacije održana je i izložba poljoprivredne mehanizacije, kao i domaćih proizvoda od voća.

Radosavljević Pardik
Porodica domaćina

I ovoga puta manifestacija je bila u senci niske otkupne cene, koja se kreće od 50 do 75 dinara za kilogram kupina. Jedan od učesnika, Slaviša Todorović iz Lipovca već najavljuje da će zbog ovakve cene smanjiti površine pod kupinom, a kako kaže, nakon berbe otpočeće krčenje starih zasada.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + 10 =