Међународни донатори наградили „ГРАЛˮ

Алексиначке невладине организације и локална самоуправа су све успешнији у реализовању одређених пројеката из разних области који се финансирају из међународних фондова.

Недавно је у представништву швајцарске невладине организације у Београду Helvetas Swiss Intercooperation, одржана свечана церемонија на којој су додељене награде учесницима донаторског конкурса „Партнери у акцијиˮ.

Међу 16 реализованих пројеката, где су носиоци невладине организације, а партнери локалне самоуправе у читавој Србији, је и награђени пројекат „ГРАЛ – Грађански ревизори Алексинцаˮ, реализован у партнерству Општине Алексинац и Друштва за развој креативности Алексинац.

Одлуком стручног жирија овај пројекат је заузео друго место и награђен је са три хиљаде евра. Средства су намењена Друштву за развој креативности за спровођење активности на оснаживању сеоских жена на подручју наше општине.

По речима Снежане Живадиновић из Друштва за развој креативности, пројекат је имао за циљ да уведе неколико услуга и активности које су биле од користи за више грађана. Оформљено је јединствено управно место у Општинској управи што је омогућило да корисници услуга скоро све послове заврше на једном месту и да се не шетају од канцеларије до канцеларије.

Ту је и постављање платформе на званичном општинском сајту намењене за питања грађана, а спроведена је и анкета о томе како су становници општине задовољни услугама које се финансирају јавним средствима.

‒ Овај пројекат је јединствен по томе што су грађани надгледали спровођење једне политике, односно спровођење услуга које се финансирају од наших пара, од пара грађана. Томе су они дали свој допринос и тај главни резултат пројекта се управо на то односи, грађански активизам у мониторингу на неки начин општинског буџета. Са друге стране грађани су добили прилику да питају све оно што се тиче њихових права у вези са овом темом на општинском сајту преко платформе која је тамо постављена, зове се „Платформа за грађанеˮ ‒ каже Живадиновић, координаторка на Пројекту.

Новац који је добијен као награда биће искоришћен пројектно и добитник је одлучио да то буду активности посвећене женском активизму.

‒ Овога пута ми смо се определили за јачање сеоских жена. Оно што је занимљиво јесте да ћемо у јачање капацитета сеоских женских удружења управо уврстити она нова удружења која нису била у прилици да раније учествују на нашим тренинзима, радионицама, када су у питању јачање њихових комуникацијских вештина, заговарачких и тако даље ‒ објашњава Живадиновић.

Иначе, партнерство организације грађанског друштва и локалне самоуправе има за циљ унапређење пружања јавних услуга у алексиначкој општини кроз иновативне механизме грађанског праћења.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × three =