Међународни дан толеранције обележен и у Алексиначкој гимназији

Данашњи дан, 16. новембар, се у свету обележава као Међународни дан толеранције јер је Генерална скупштина Уједињених нација 1996. године усвојила Резолуцију којом је потврдила Декларацију о принципима толеранције која је од стране држава чланица УНЕСКО усвојена годину дана раније.

Између осталог Декларација потврђује да толеранција није ни попустљивост ни равнодушност. То је поштовање и уважавање богате разноликости култура нашег света, наших облика изражавања и начин да будемо људи. Толеранција признаје универзална људска права и основне слободе других.

Поводом данашњег дана Црвени крст Алексинац је у Алексиначкој гимназији организовао предавање о толеранцији уз пуштање промотивног филма из ове области. Предавач Братислава Стојковић, психолог и руководилац стручних послова у Центру за социјални рад у Алексинцу, је поред осталог напоменула да се нико не рађа као насилно биће и да сви морамо да предузимамо одређене мере како би се смањило насиље и међу младима и међу нама.

− Сви морамо да предузмемо неке мере да се вршњачко насиље смањи и да научимо да се на насилно понашање одговори ненасилним путем, односно на неки толерантнији начин. Циљ је да их научимо како да постану толерантни јер нико се не рађа као насилно биће. Насиље се учи исто тако и ненасиље. Неко ко је био насилан може да постане ненасилна особа – казала је ова психолошкиња.

У горе поменутој Декларацији се још и каже да су људи природно разнолики и да само толеранција може да обезбеди опстанак мешовитих заједница у сваком региону земаљске кугле.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 4 =