Мања понуда, а већа потражња него лане

Све интензивнији мирис печених паприка који допире из многих дворишта наговештава да се ближи крај септембра и да је сада право време за спремање зимнице. Многе домаћице увелико кувају ајвар, а неке ће поред тога спремити и разне ђаконије које ће на полицама чекати почетак зиме и први снег.

Међутим, иако су тезге Зелене пијаце у Алексинцу привидно препуне квалитетне паприке за ајвар, оно што скреће пажњу јесте чињеница да је минулих година било много више продаваца овог поврћа. Да је интересовање велико за припремање зимнице, али и да је паприке све мање у понуди потврдио нам је и редовни продавац на алексиначкој пијаци Раца Динић, који нема своју производњу, али има велику понуду.

−Ја верујем да ће само до суботе да буде паприка, можде ће после да буде још нешто, али то ће бити лоша роба. Дефинитивно ајварке и паприке за туршију нема у понуди. Ја идем 150 километара около, знам све кванташке пијаце и нема робе − процењује Динић.

Оно што купце поред слабе понуде погађа јесте и цена паприке ајварке која се креће од 100 до 120 динара по килограму, док она за туршију може да се нађе и за 80-90 динара. Овако високе, скоро дупле цене него прошле године, не умањују пазар продаваца, па поједини продају и по 40 кутија ајварке за непуна два сата.

Продавце је ове године изненадила и старосна доб купаца. До ове године су претежно старији куповала паприку, али ове се све више младих одлучује да спрема зимницу на традиционалан начин по старим рецептима својих мама и бака.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × four =