Манифестација у част фруле

Звук фруле поново ће се почетком јула орити подно Буковика. Овогодишњи 23. Сабор фрулаша и изворног стваралаштва „Дани Саве Јеремићаˮ у Ражњу биће одржан у суботу, 1. јула, у порти тамошње цркве Свети Илија.

Саборовање почиње у 9 часова и 30 минута ликовном колонијом која се у црквеној порти одржава по 16. пут, док је Свечано отварање Сабора заказано за 20 часова и 30 минута.

Након ревијалног наступа најбољих фрулаша Србије на летњој позорници у порти тамошње цркве, програм ће употпунити и певачи изворних песама. Присутна публика имаће прилику да ужива у певању Драгице Радосављевић – Цакане и Чеде Марковића, естрадних уметника који ће као гости манифестације наступити то вече.

Учеснике ће традиционално пратити оркестар под управом Бранимира Ђокића из Београда.

Сабор фрулаша се одржава у част Саве Јеремића, прослављеног фрулаша рођеног у ражањском селу Послон, далеког 13. јануара 1904. године.

Овај чувени музичар 1936. године напустио је пинтерски занат и обрео се на аудицији у Радио Београду. Сава је извлачио из малене фруле полутонове за које се дотле веровало да се на фрули не могу одсвирати, што је одушевило присутне и што му је обезбедило место сталног члана оркестра све до пензионисања 1958. године.

Јеремић је умро 21. априла 1989. године и сахрањен је у Београду.

Старије генерације и сада памте његово „Ражањско” и „Крушевачко коло”, „Палилулку” и многа друга кола која и сада свирају народни оркестри широм Србије.

Наступао је са многим оркестрима у земљи и иностранству, а најчешће са Радојком и Тинетом Живковићем. Увек обучен у народну ношњу, био је мисионар наше лепе изворне народне музике и наше традиције. Његов највећи успех био је 6. јула 1953. године када је на Међународном фестивалу фолклора у Ланголену крај Лондона са колом „Параћинка” освојио прво место, иако су ту сјајну титулу очекивали многи, у то време, познатији уметници.

Од 2000. године у Ражњу је установљена манифестација Дани Саве Јеремића. Скупштина општине  Ражањ је 2009. године, донела одлуку да општину Ражањ прогласи Фрулашком републиком, Сабор фрулаша и изворног народног стваралаштва „Дани Саве Јеремића” културном манифестацијом од општинског значаја, а за носиоце манифестације одредила Дом културе Ражањ и КУД „Сава Јеремић”. Генерални покровитељ манифестације је Скупштина општине Ражањ.

Насловна фотографија: Илустрација (Архива Алпрес).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + twelve =