PIP

Маја Радоман Цветићанин на завршници Фестивала: ПИП је дело својих посетилаца

Уручењем награда и представом „Преписка Марине Цветајеве и Бориса Пастернака” у режији Виде Огњеновић, синоћ је спуштена завеса на осми Фестивал првоизведених представа у Алексинцу. Завршница је уприличена алексиначком премијером првог комада у продукцији ПИП-а у којем играју београдски глумци, Слободан Бештић и Јелена Тодоровић.

Naši dani
Маја Радоман Цветићанин: “Фестивал дело својих посетилаца”; фото: из архиве

Након уручивања награда, а пре почетка представе, публици у сали обратила се директорка Центра за културу и уметност и члан Фестивалског одбора Маја Радоман Цветићанин, истичући колики је значај посетилаца који из године у годину прате Фестивал.

‒ Постоје фестивали који живе сјајем дела свога творца или творца чије име носе дугом традицијом, има фестивала који се хране модом савремених трендова или снагом својих мецена, има фестивала који блистају у скромности, оних које изобиље олењи, има скромних и раскошних, сеоских и градских. У бити сви су они дело, не ни својих оснивача, ни својих селектора, па ни организатора, ни покровитеља, сви фестивали дело су својих посетилаца јер живе захваљујући њиховом присуству и њиховој подршци – истакла је Радоман Цветићанин. 

Она је подсетила да је Фестивал настао идејом двојице генијалних позоришних људи, Душана Дука Јовановића и Слободана Селенића, а проходао ентузијазмом алексиначких позоришних заљубљеника.

‒ И наставио да расте тврдоглав у опстајању, оригиналан и свој, пелцован доказивањем, охрабриван зачуђеношћу и покорношћу гостију, пред публиком која дужином свог аплауза хируршки прецизно, на право место смести и престоничке звезде и аматере генијалце – додала је директорка Центра за културу. 

PIP
“Преписка Марине Цветајеве и Бориса Пастернака”, први комад у продукцији Фестивала ПИП; фото: Хаџи Миодраг Миладиновић

По њеним речима алексиначки фестивал многи хвале и помињу, неки прижељкују, а искрено воле сви који га чине, организатори, покровитељи, гости и публика.

‒ За све нас ПИП је наше славље, наша светковина, наша гозба. Чак и гости који се два пут врате на ПИП, као и многи позоришни зналци, о ПИП-у неретко мисле као свом фестивалу јер их овај град са радошћу дочекује, позоришном славом гости и домаћински испраћа. И нама и њима потребан је ПИП, потребно је ових седам дана да бисмо били одани претходницима, а пример потомцима, уморни, а надахнути, непознати, а достојни, другачији, а своји. И сваке је године изазов већи, а пријатеља више – истакла је директорка Радоман Цветићанин и позвала публику на девети ПИП, новембра следеће године. 

PIP
Председник овогодишњег жирија Миливоје Млађеновић, председник Фестивалског одбора Драган Јовановић и члан Фестивалског одбора Милош Паовић са награђенима

Ове године током осмог Фестивала првоизведених представа публика је имала прилике да види шест такмичарских представа и један комад у част награђених. За селекцију представа на осмом ПИП-у био је задужен глумац и бивши директор Београдског драмског позоришта Слободан Ћустић, а следеће године селекција ће бити поверена Миливоју Млађеновићу, театрологу и драмском писцу из Сомбора.

Прочитајте ко су награђени на осмом Фестивалу првоизведених представа  

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + 4 =