Локална самоуправа „помирилаˮ интересе грађана и јавних предузећа

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић је у разговору за наш медиј објаснио зашто је алексиначка локална самоуправа предузела одређене мере које су допринеле да комуналне услуге поскупе у просеку за око девет одсто уместо тражених 20 одсто.

Како каже Радичевић свако поскупљење изазива одређени револт и код грађана. С друге стране јавна предузећа морају да функционишу, и зато први човек општине напомиње да се предузимају одређене мере како би она обављала делатност за коју су и основана.

‒ Повећење за које смо се одлучили јесте 9,2 одсто рачунајући да најмање оптерећујемо кућни буџет наших становника, а да општина као основач тих јавних предузеће предузме неке активности из свог домена како бисмо обезбедили да та јавна предузећа не послују са губитком и да нормално могу да функционишу. Што се тиче ЈКП „Комуналне услуге” ту је договор да ћемо издвојити додатан новац за чишћење дивљих депонија и учествоваћемо у опремању самог предузећа оним основним средствима као што су канте за изношење смећа и контејнери, као један вид подршке да смањимо њихове трошкове и да наставе нормално да функционишу – објашњава Радичевић како се дошло до компромиса између траженог и одобреног повећања цена, а да се задовоље интереси грађана, као и јавних предузећа.

Што се тиче ЈКП „Водовод и канализација” локална самоуправа је преузела обавезу да плати једну рату кредита, јер је један од потписника тог уговора и општина.

‒ На тај начин смањићемо њихове трошкове, односно преузећемо их на себе. Све у циљу да не дође до великог повећања цена воде и да смањимо учешће грађана, односно трошкове кућног буџета ‒ каже наш саговорник.

Ново, када је у питању однос локалне самоуправе према обавезама грађана, јесте да је она од ове године преузела и плаћање рачуна за комуналне услуге социјално угроженим породицама. Што се тиче „Водоводаˮ то се ради задње 3-4 године.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 1 =