Више разлога за поскупљење комуналних услуга

Образлажући захтеве за повећање цена услуга које пружају грађанима и привреди овдашња два јавнокомунална предузећа, њихови директори су наводили сличне разлоге. Повећање трошкова пословања, од горива до исплате зарада, нису могли бити анулирани већом продуктивношћу и рационализацијом.

Први човек ЈКП „Водовод и канализација” Драгиша Симић напомиње да се цена воде није значајније мењала осам година и да се до 2019. године и могло са тим ценама некако пословати. У међувремену импути су поскупели, а за 18 милиона динара на годишњем ниво су повећани издаци за топли оброк и регрес. По његовим речима, иако је број радника у овом периоду смањен од 105 на 80, буџет за зараде порастао је за 50 посто. Треба рећи да се у комуналним предузећима, у већини случајева, ради о скромним платама, барем према подацима објављеним у званичним извештајима.

У „Комуналним услугама”, како се чуло на седници Општинског већа, цене нису повећаване од 2014. године, иако је од тада до данас дизел поскупео за 52 одсто, а повећана је и минимална цена рада.

− Цене услуга изношења смећа су на нивоу 2012., односно 2013. године. Много тога се у међувремену променило. Чисто треба истаћи да је минимална вредност радног сата тада била 115 динара, а сада је 201,22 динара, што је око 75 посто повећања. Цена горива је тада била 139,5 динара, сада је 212 динара Евро-дизел што је око 52 посто повећање и једноставно, присутна је и инфлација која отежава рад предузећа, то јест, доводи у питање одрживост комуналног система. Било је неопходно  реаговати. Предузеће је исказало потребу и за већим процентом повећања цена, међутим у разговору са руководством општине договорено је да део терета преузме локална самоуправа тиме што ће дати додатне ванредне послове − каже Далибор  Марковић, директор „Комуналних услуга”, уз напомену да ће  ти додатни послови  бити одрађени од стране предузећа.

Он још и каже да ће „Комуналне услуге” додатним ангажовањем радне снаге и људства тај новац практично зарадити до краја године, али и захвалио  је оснивачу, локалној самоуправи, за један такав уступак.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − 5 =