Лоћика била достојан домаћин „Михољских сусрета села”

Трећи, такмичарски, део овогодишњих „Михољских сусрета села” у општини Алексинац синоћ је одржан у Лоћики пред препуном салом тамошњег Дома културе.

Караван „Михољских сусрета села” синоћ се након гостовања у Глоговици и Брадарцу нашао у овом подјастребачком селу, где је одржан једночасовни програм током кога су посетиоци могли да уживају у фолклору, песми и музици. Према већ устаљеном обичају, програм је и овог пута почео здравицом коју је овог пута говорио Милош Филиповић – Тричко, а потом су фолклораши Културно-уметничког друштва „Видовдан” из Великог Дреновца својим наступом забавили публику и сплетовима провели је широм Србије. Са бине тамошњег Дома културе поред игре, чула се и традиционална песма у извођењу Андриане Митровић, а такође и звук фруле Јована Младеновића.

Поред игре и песме, приказана је и сцена из народних обичаја, а овог пута су се Дреновчани одлучили за сценски приказ свадбе, односно обичај веридбе и куповине младе.

Као што традиција налаже, за домаћине из Лоћике изложбу домаће радиности, ручних радова и сувенира изложиле су чланице Удружења жена „Видовданке” из Великог Дреновца.

Након Лоћике, кроз недељу дана, наредног петка „Михољски сусрети села” гостују на Алексиначком Руднику и тамо ће наступити ансамбл Културно-уметничког друштва „Дејан Јовановић Деша” из Тешице, а своје ручне радове представиће Удружење жена „Супер жене” из истог села.

Иначе, ова манифестација обухвата активности у којима учествује становништво села, циљ ове манифестације је богаћење друштвеног живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно-историјског наслеђа, а спроводи се под покровитељством Министарства за бригу о селу и Општине Алексинац.

Више фотографија можете погледати на нашој Фејсбук страници.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − five =