Љубитељи филмова ово морате обавезно погледати

Љубитељи југословенске кинематографије у прилици су да погледају занимљиву изложбу филмских плаката под називом “Трагови једног времена” у овдашњем Дому културе. Поставку ове изложбе чини преко 50 филмских плаката различитих формата из периода од 1945. до 1970. године.

Филмски плакати сведоче једном времену, чак и са појавом нових канала дистрибуције, најпре VHS-а, DVD-а, потом и интернета и различитих платформи попут Netfix-а, чини се да нису изгубили на својој важности, напротив, у дигиталном окружењу само је постао прилагодљивији. Утолико не чуди што су колекционари старих филмских плаката спремни да одвоје озбиљне суме новца за неке од најактрактивнијих, ретких и значајних плаката.

Изложба “Трагови једног времена” у Алексинац доноси филмске плакате из богате историје југословенске кинематографије из различитих раздобља и различитих жанрова, а међу изложеним постерима налазе се и они награђивани, али и први плакат којим је неки филм на нашим просторима илустрован. 

– Посетиоци ће моћи да се подсете југословенске кинематографије од њеног зачетка. Могу видети плакат првог југословенског филма “Славица” из 1947. године, као и плакат филма “Битка на Неретви”, који је југословенски кандидат за Оскара био својевремено, филм је из 1969. године. Такође могу видети и плакат филма “Скупљачи перја” из ’67 године, који је победио на Канском филмском фестивалу, али и да виде и многе друге филмове, старе и заборављене већ попут “Вишње на Ташмајдану”, “Љубав и мода”, “Козара” итд. – поручила је Далиборка Стевановић, в.д. директорка Центра за културу и уметност Алексинац.

Изложба је доступна за индивидуалне посете до 28. марта у холу Дома културе и сали Дома омладине, а реализује се из сарадње Центра за културу и уметност и Филмског центра Србије.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − eleven =