Љубав – инспирација многим фотографима

Први салон фотографије „Алексинац 2022”, чија је тема била љубав, свечано је отворен у петак у Арт галерији Дома културе у Алексинцу. Ово је први такмичарски салон фотографије који организује Фото клуб Алексинац у сарадњи са Фото савезом Србије на коме је учествовало 54 аутора из Србије и Републике Српске, са око 213 пристиглих фотографија.

Селектор Првог салона фотографије био је мајстор фотографије Мирослав Предојевић, секретар Фото савеза Србије, који се преко 40 година бави фотографијом. У разговору за наш портал открио је да посао селектора овог Салона није уопште био лак.

− Када смо поставили ову тему нисмо могли да претпоставимо да ће толико људи да буде заинтересовано и да има фотографије за ову конкретну тему, а хтели смо да буде тематска изложба са темом – љубав, зато што је то широка област. Преко 200 фотографије је стигло, преко 50 аутора је било заступљено са својим радовима и од тога је требало да се изабере и да се направи једна лепа изложба која ће имати седамдесетак радова. Није било лако, зато што постоје радови који би вероватно да више радова може да стане у галерији били заступљени, али овде је тај екстракт који је из овога што смо примили извучен – рекао је Мирослав Предојевић и сматра да ће овдашња публика уживати у ономе што може видети изложено у Арт галерији Дома културе.

Лауреат Првог салона фотографије у Алексинцу и добитник Златне медаље Фото Савеза Србије је Никола Миљковић, док су Гордан Јордановски и Војислав Луковић награђени сребрном, односно бронзаном медаљом. Тројица фотографа је награђено похвалама и то Драган Лелеш, Иштван Вираг и Владимир Матејић.

Прва награда за колекцију фотографија припала је Милени Миленковић. Другу награду понела је колекција Маријане Филиповић, а трећу Владимира Мијаиловића. Похвале у овој категорији добили су Драган Лапчевић и Јан Вало.

Изложбу фотографија са Првог салона фотографије „Алексинац 2022” отворили су Хаџи Миодраг Миладиновић, мајстор фотографије и председник Фото клуба Алексинац, и др Драгица Ужарева, књижевница и драмска уметница из Шапца. Добитници награда Милена Миленковић и Војислав Луковић присуствовали су отварању изложбе и њима су лично уручена признања.

Изложба фотографија биће доступна за индивидуалне посете у галерији Дома културе и у наредном периоду.

Фотографије са отварања изложбе можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 3 =