Lipovac: Završena via ferata

U Lipovcu, na stenama podno Leskovika, u neposrednoj blizini srednjevekovnog manastira Sveti Stefan i Ustanove za rekreaciju dece „Lipovac” okončana je izgradnja Via ferate, odnosno gvozdenog puta.

− To je, u stvari, obezbeđena planinarska staza kroz teško pristupačne i stenovite terene. Sastoji se od nogostupa, sajli i držača sajli koji su postavljeni direktno u stenu, kako bi se omogućilo bezbedno kretanje uz korišćenje odgovarajuće opreme:ferata set, pojas i šlem − objašnjava predsednik aleksinačkog Planinarsko-skijaškog kluba „Brđanka”, Nemanja Anđelković. – Izgradnja Via ferate je značajna ne samo za naš klub već za celu planinarsku zajednicu, za našu opštinu, kao i za pripadnike Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova. Naš klub je realizacijom ovog projekta dobio novi teren za trening i poboljšanje psihofizičkih sposobnosti naših članova. Pored planinarskih staza, penjačkih smerova, MB biciklističkih staza i sportskih terena, Via ferata je novi sadržaj koji će svakako uticati na povećanje broja gostiju. Na Alpima, recimo, postoji više stotina ovakvih smerova, a kod nas u Srbiji Via ferata Lipovac biće tek peta po redu i jedina na jugu naše zemlje − naglašava Anđelković.

Ukupna vrednost projekta iznosi 920.355 dinara, od čega je Ministarstvo odbrane izdvojilo 799.635 dinara, a ostatak je obezbeđen iz donacija. Veliku pomoć i punu podršku u realizaciji projekta pružili su pripadnici Žandarmerije, Opština Aleksinac, Ustanova za odmor i rekreaciju dece „Lipovac”, manastir Sveti Stefan i javna komunalna preduzeća „Komunalne usluge” i „Vodovod i kanalizacija”.

Svečano otvaranje Via ferate Lipovac planirano je za 9. oktobar.

Fotografije: PSK „Brđanka”

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

eleven − 7 =