Липовац: Завршена виа ферата

У Липовцу, на стенама подно Лесковика, у непосредној близини средњевековног манастира Свети Стефан и Установе за рекреацију деце „Липовац” окончана је изградња Виа ферате, односно гвозденог пута.

− То је, у ствари, обезбеђена планинарска стаза кроз тешко приступачне и стеновите терене. Састоји се од ногоступа, сајли и држача сајли који су постављени директно у стену, како би се омогућило безбедно кретање уз коришћење одговарајуће опреме:ферата сет, појас и шлем − објашњава председник алексиначког Планинарско-скијашког клуба „Брђанка”, Немања Анђелковић. – Изградња Виа ферате је значајна не само за наш клуб већ за целу планинарску заједницу, за нашу општину, као и за припаднике Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова. Наш клуб је реализацијом овог пројекта добио нови терен за тренинг и побољшање психофизичких способности наших чланова. Поред планинарских стаза, пењачких смерова, МБ бициклистичких стаза и спортских терена, Виа ферата је нови садржај који ће свакако утицати на повећање броја гостију. На Алпима, рецимо, постоји више стотина оваквих смерова, а код нас у Србији Виа ферата Липовац биће тек пета по реду и једина на југу наше земље − наглашава Анђелковић.

Укупна вредност пројекта износи 920.355 динара, од чега је Министарство одбране издвојило 799.635 динара, а остатак је обезбеђен из донација. Велику помоћ и пуну подршку у реализацији пројекта пружили су припадници Жандармерије, Општина Алексинац, Установа за одмор и рекреацију деце „Липовац”, манастир Свети Стефан и јавна комунална предузећа „Комуналне услуге” и „Водовод и канализација”.

Свечано отварање Виа ферате Липовац планирано је за 9. октобар.

Фотографије: ПСК „Брђанка”

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 2 =