Липе цвату – Алексинац мирише

Ко год да пролази главном улицом ван пешачке зоне, не може, а да не примети да липе увелико цветају и да се свуда шири њихов опојни мирис, као да је по улицама Алексинца просута велика боца парфема.

До пре неколико година такав случај је био дуж целе главне улице, али уређењем пешачке зоне оне су замењене платанима, па сви они који болују од алергије без проблема сада могу да седе у баштама кафића, ако им ово варљиво пролеће то дозволи.

Иначе, дрво липе се сматра светим код словенских народа и раније је постојао обичај да се под дрветом липе обављају венчања.

У грчким легендама ово дрво се повезује са брачном љубављу и савршеном женом коју одликује једноставност, невиност и доброта. Због мириса својих цветова, липа је у грчкој митологији постала дрво посвећено богињи љубави Афродити.

У римској митологији липа је била симбол брачне љубави и верности, истовремено и дрво богиње љубави Венере и богиње мудрости Јуноне. Млади парови украшавали су олтар куће процветалим гранчицама липе, како би имали мудрост и стабилност у љубави.

Један коментар

  1. Ko bi rekao da drvored koji ne posečeš može i da miriše. Mislim, ko je ikako mogao tako nešto da predvidi, ipak su potrebne visoke škole za to.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − three =