За Дан општине Свечана академија, Ален Исламовић и награде за најбоље студенте

Низом тродневних догађа биће обележен овогодишњи 5. јун, Дан општине Алексинац. Свечаности почињу већ сутра, у уторак, 4. јуна, када се од 9 часова и 30 минута на платоу испред Дома културе одржава „Ланетов” фестивал игре „Маштаоница – у свету игре и уметности” у организацији Предшколске установе „Лане”. Истог дана, у вечерњем термину, од 19 часова у Галерији 2 Центра за културу и уметност биће отворена изложба акварела Златка Павловића „Станиште библиотеке”, а пола сата касније Изложба слика са 11. ликовне колоније Удружења ликовних уметника Алексинца. На крају, од 20 часова у Великој сали Дома културе заинтересоване грађане очекује представа „Музички времеплов” коју изводи Театар Балкан.

Среда, 5. јун, је резервисана за централне догађаје. Док се у главној градској улици буде одржавала промоција Удружења жена, производа и специјалитета у организацији Установе за одмор и рекреацију деце „Липовац”, од 10.30 часова у улици Момчила Поповића, од 7. јула до Душана Тривунца, најављена је Едукативна презентација опреме и програмских активности Одреда Жандармерије у Алексинцу, Полицијске станице Алексинац, Агенције за безбедност саобраћаја.

У 12 часова је Свечана академија у Великој сали Центра за културу и уметност са пригодним програмом, а за разлику од ранијих година, ове неће бити додељене награде и признања поводом Дана општине заслужним појединцима и колективима, јер је изборна година.

Свечано вече најављује ансамбл Градског културно-уметничког друштва Алексинац који ће у Великој сали Дома културе од 19 часова одржати концерт. На завршетку Свечаног дана на Стадиону за мале спортове Ален Исламовић ће одржати бесплатан концерт. У случају кише, догађај ће бити одржан у Дому културе.

Четвртак, 6. јун је у знаку младих. Од 10 часова на платоу испред Дома културе биће одржан Концерт за улепшавање детињства „Авантуре летеће гитаре” у организацији Центра за културу и уметност, а од 14 часова у Великој сали Дома културе биће уприличена додела награда најуспешнијим студентима која је поверена Канцеларији за младе.

Иначе, 5.јун се слави као дан наше општине, јер је на тај дан 1833. у Крагујевцу Кнез Милош Обреновић присајединио шест нахија међу којима је био и Алексинац са околином. Наиме, Турци су протерани из Алексинца још крајем 1832, од стране ослободиоца под вођством Кнез Милојка Ивковића, али се овај дан узима као званичан датум ослобођења Алексинца од Турака. Овог јуна навршава се 191 година од ослобођена од Турака.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + one =