Кување качамака привлачно и младима

Традиционална манифестација Качамакијада „Ој Моравоˮ, која је синоћ по 14. пут одржана у Моравском Бујмиру, окупила је 20 такмичарских екипа које су се надметале у кувању качамака. По оцени жирија најбољи качамак је скувала млађана Андреа Митић из Алексинца,  другопласирана је екипа Удружење жена „Видовданкеˮ и Вељко из Великог Дреновца, док је трећа била Мирјана Милошевић из Суботинца.

Жири је похвалом наградио умеће у кувању качамака Љубише Тасића и Удружења жена „Етноˮ из Кормана, који су чинили једну такмичарску екипу. Овом приликом, као што се радило и претходних година организован је културно-уметнички програм уз учешће друштава „Дејан Јовановић – Дешаˮ из Тешице и „Видовданˮ из Великог Дреновца. Као вокални солиста наступио је Мирослав Стојковић – Ћоса из Дољевца.

Због лоших временских услова у преподневним часовима традиционална регата на Јужној Морави од Тешице до Моравског Бујмира, која је саставни део манифестације, одложена је за следећу недељу.

Овогодишњи жири који је оцењивао спремљени качамак чинили су Миодраг Миле Јовановић члан кулинарске екипе „Ђенералиˮ, Никола Митић, прошлогодишњи победник и испред домаћина Мирослав Благојевић.

Велики број посетилаца ове манифестације је доказ да се она већ позиционирала као значајан догађај за насеља у овом делу наше општине, а нарочито за бројчано мало село као што је Алексиначки Бујмир.

Док су домаћини задовољни заинтересованошу за учешћем на Качамакијади, разочарани су овогодишњим родом кукуруза. Дуготрајна суша је учинила своје па ће род, осим код парцела које су заливане, бити сиромашан. Последице суше могу се видети и на засаду сунцокрета. Уместо да у ово време поља поред Мораве улепшавају предивни цветови, они су сазрели пре времена па одају тужну слику. Интересантно је да је јуче поподне када се почело са кувањем качамака киша заобишла Моравски Бујмир, иако је падала у комшилуку и према Алексинцу.

И поред овакве ситуације са овогодишњим родом кукуруза домаћини најављују окупљање и следећег августа и кажу да ће брашна млевеног на камену бити довољно за све такмичаре који се појаве.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 4 =