Културно лето 2022: Киша прекинула суботњи програм

Минулог петка у оквиру програма Културног лета гостовао је наш познати телевизијски и позоришни глумац Александар Дунић, чест гост овог фестивала, овога пута са причом о војводи Јанку Катићу.

Монодрама „Мудри и јуначки војвода Јанко Катић” је кратак животопис једног од најзначајнијих војвода Првог српског устанка, коју је написао врстан познавалац историје српски књижевник Милован Витезовић. Лик Јанка Катића верно је дочарао глумац Александар Дунић у аутентичном костиму српских војвода који је израдио познати костимограф Борис Чакширан.

Јанко Катић, добро образован за то доба, говорио је добро турски и немачки језик, био је званични преводилац Карађорђа и један од његових највернијих сарадника и следбеника, све до преране погибије уочи Боја на Мишару 1806. године. Овом представом Александар Дунић подсећа гледаоце на славне јунаке наше прошлости када су реч, част, праведност, племенитост и хуманост биле најузвишеније вредности српског народа.

Субота је била посвећена народном стваралаштву, односно фолклору и етно музици, па су у госте дошли представници Културно-уметничког друштва „Вук Караџић” из Стамнице код Петровца на Млави. Добар домаћин и овога пута био је ГКУД „Алексинац”.

Програм, богат добром игром и песмом, нажалост пореметила је јака киша, па се из техничких и безбедоносних разлога морао прекинути. Гости и домаћини поздрављени су великим аплаузом публике која је испунила летњу позорницу испред градске библиотеке.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 1 =