Културно лето: Протеклог викенда „Патријарх Павле”, следећег „Пупин”

Протеклог викенда у оквиру овогодишњег алексиначког „Културног лета” дуодрама „Патријарх Павле – бити човек, међу људима и нељудима”, са познатим глумачким именима Александар Дунић и Милан Малбаша, изазвали су пажњу присутне публике. Кроз представу дошло је до интеракције између гледалаца и глумаца, што је још више заинтересовало присутне да кроз један уметнички приказ сазнају још неке детаље о животу нашег великана блаженопочившег патријарха Павла. У недељу, одиграна је сасвим другачија представа „Откачене”, кабаретског типа са добром глумачком екипом.

У суботу, центар Алексинца се орио од разиграних чланова трију културно-уметничких друштва „Соко” из Сокобање, „Младост” из Пољане код Пожаревца и домаћин Градско културно-уметничко друштво „Алексинац”. На моменте, умеће ових фолклораша је достизао такав ниво да публика није крила одушевљење. У сваком случају, ово је било једно успешно и пријатно вече за љубитеље традиције и народних игара.

На почетку следећег викенда у оквиру Културног лета пред Алексинчане биће њима добро позната Балканска позоришна трупа „АРА” из Београда са представом „Алиса у земљи ђубрета”. Малишани и њихови пратиоци моћи ће овај комад да погледају у петак, 21. јула на платоу испред библиотеке у 20 часова.

Сутрадан, субота, резервисана је за позоришну публику а на репертоару је још једна монодрама. Ради се о комаду „Пупин-историја великана” рађеном по тексту Ружице Васић, а у режији  Фуада Табучића, који тумачи старог Пупина. Он ћерки прича о свом животу и научним достигнућима.

Представа је прилагођена и ученицима, старијим основцима и средњошколцима, који из ње могу доста да науче о животу овог великана. Комад је урађен на основу аутобиографије Михајла Пупина „Од пашњака до научњака” за коју је добио Пулицерову награду 1924. године.

Недеља навече, овог пута резервисана је за народну музику, и концерт под називом „Дача бенд и пријатељи”.

Сви наведени догађаји почињу у 20 часова на платоу испред библиотеке и они су за публику бесплатни. Организатор Културног лета је Центар за културу и уметност, а покровитељ Општина Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + ten =