Културни водич за викенд, обележава се и Дан рудара

У викенду пред нама очекује нас богат културни програм за све генерације сачињен од представа, промоције књиге и концерта народне музике, чији организатор је овдашњи Центар за културу и уметност. Овог викенда једино изостаје дуго најављивани концерт Едите Арадиновић који је одложен, а о чему смо већ раније писали.

Вечерас у оквиру програма Културног лета од 20 часова на платоу испред Библиотеке овдашњој публици представиће се позориште „Пан театар” из Београда монодрамом „Она”. Текст, режију и глуму потписује Тијана Јанковић. „Она” је ауторски пројекат Тијане Јанковић, у коме „ОНА” преиспитује себе – где је и како дошла, а шта је желела и чему се надала. Гледаоци прате њен пут од кафића у коме ради да би преживела, испреплетен кастинзима на које иде да би се остварила као глумица.

Сутрадан, у суботу у исто време, најмлађи посетиоци ове манифестације ће бити у прилици да погледају представу за децу „Царево ново одело” које ће такође извести позориште „Пан театар” из Београда.

Духовита адаптација бајке „Царево ново одело”, говори о једном сујетном краљу, његовим лицемерним поданицима и једном користољубивом кројачу. Представа је прожета шаљивим репликама, геговима и сонговима, са јасном поруком да одело не чини човека. Улоге тумаче: Тијана Јанковић, Софија Јеремић и Иван Пантовић (који такође потписују и текст и режију овог комада).

У недељу, 6. августа, програм Културног лета се на једно вече сели на Алексиначки Рудник где ће од 19 часова бити одржан Концерт поводом Дана рудара на коме ће наступити наш познати народни певач Раде Јоровић, КУД „Буковик” из Мозгова уз оркестар Братислава Младеновића. Традиционални концерт биће одржан у дворишту Основне школе „Јован Јовановић Змај” у овом насељу, а у случају кише и лоших временских услова, концерт ће бити одржан у Дому рудара.


Рударски танго

Поводом Дана рудара у суботу, 5. августа, у Галерији Центра за културу и уметност у Алексинцу од 19 часова биће уприличена промоција књиге „Рударски танго”. Учешће у промоцији ове књиге узеће аутор Славомир Васић, мајстор фотографије Хаџи Миодраг Миладиновић и глумац Милош Паовић.

„Сви смо ми из рударске средине и имали смо прилику да осетимо живот рудара, а ја сам негде дубоко у себи имао жељу и потребу да, после свих тих несрећа и ломова, напишем једну сагу о рударском животу” − истакао је аутор.

Иначе ова књига је угледала светлост дана давне 1998. године у издању нишке „Градине”, да би ове године добила измењено и допуњено издање са богатим илустрацијама и фотографијама Хаџи Миодрага Миладиновића и дизајном Марка Миладиновића, које је објавио Центар за културу и уметност Алексинац.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × four =