Kuhinja ražanjskog kraja: Krčkanje pasulja i sarmice u crepulji

Prava je sreća imati priliku da degustirate hranu spremljenu u zemljanim sudovima. Pasulj krčkan u ražanjskoj crepulji napravljenoj od materijala iz Rujišta ima specifičan ukus, pa ovo narodno jelo dobija dodatnu aromu koja osvaja čovekova čula ukusa i mirisa. O sarmicama u crepulji suvišno je govoriti.

Milica Milovanović i Marija Slavković

Takva jela su spremile žene iz Mađara u okviru Projekta „Jake ženeˮ, koji ima za cilj jačanje ekonomskog položaja žena u ruralnim sredinama, starijih od 45 godina, a koji je finansijski podržan od Agencije za razvoj i saradnju vlade Švajcarske, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Opštine Ražanj. To je samo jedna komponenta ovog Projekta, a druga nište manje značajna je očuvanje recepata za ovdašnja tradicionalna jela i nematerijalnog kulturnog bogatstva u vidu negovanja crepuljarstva.

Pasulj prebranac u crepulji spremila je domaćica Danijela Gagić, a sarmice domaćica Marija Slavković. Recepti ovih jela, kao i drugih koji se spremaju u crepulji, naći će se u dvojezičnoj brošuri na srpskom i engleskom koja će uskoro biti izdata. Tada ćemo saznati recepturu, a za sada ostaje samo vizuelno da uživamo u ovim jelima koje vidimo na fotografijama koje je usnimila direktorka Poljoprivredno-socijalne zadruge „Ražanjkeˮ Milica Milovanović.

Na naslovnoj fotografiji: Danijela Gagić (levo) i Marija Slavković (desno).

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × five =