Креће сетва пшенице

Берба кукуруза на територији општине Алексинац полако се приводи крају и на реду је сетва озимих сорти стрних жита. Средина октобра месеца је оптимални рок за сетву пшенице и у пољопривредним апотекама стигао је први контигент семена чије цене варирају од 50 до 70 динара по килограму.  

У зависности од сорте за коју се одлуче, да ли је препорука два и по или три килограма по ару, ратари ће ове године за засејавање једног хектара морати да издвоје од 15 до 18 хиљада динара. Тренутно су популарне стране сорте пшенице које су отпорније на болести, али стари ратари се не одричу домаћих, које су већ проверене на овом подручју, оцењују у овдашњим пољопривредним апотекама.

− Популарне сорте семенске пшенице су изалко цс лидеина сорта (izalco lidea), француска сорта, Агромаркет је дорађује и 68 динара је килограм. Собред (sobred) је исте цене, фоксил кавеесова (foxyl kws). То су ране и средње ране сорте пшенице, врло отпорне на болести, ниже сорте које су отпорније на ветрове, на одређене временске услове, са осиљкама што је додатно велики плус, јер их мање нападају птице и бубе. Домаће сорте победа, симонида, нс, драгана и тако даље, цене се крећу од 52 динара и мало мање су отпорне на болести које су тренутно код нас заступљене, али су то класичне сорте које се код нас сеју и углавном старији пољопривредници прибегавају тим сортама− каже госпођа Петровић из Пољопривредне апотеке „Диги 018”.

Иначе, када је реч о приносима, стручњаци кажу да стране сорте пшенице дају изузетно лепе приносе уз одређену негу и одређена хранива, вештачка ђубрива 5-7 килограма по ару, наравно прскање хербицидима и фунгицидима обавезно, што је обавезно и код наших домаћих сорти пшенице.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × one =