Удруженим снагама у борби против сиромаштва и глади

Поводом 16. октобра, Светског дана хране и 17. октобра, Међународног дана сузбијања сиромаштва Црвени крст Алексинац је свим корисницима Народне кухиње данас дао додатне намирнице за припремање оброка.

Како кажу у овој организацији, потребно је да глад и сиромаштво удруженим снагама искоренимо или смањимо на минимум. За најстарије, болесне и социјално угрожене становнике општине они дистрибуирају 4.500 оброка на месечном нивоу у склопу програма који заједнички финансирају Општина Алексинац, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Црвени крст Србије.

Иначе, свака пета особа у Србији је у ризику од сиромаштва, а преко 28 одсто грађана и грађанки Србије живи у ризику од сиромаштва или социјалне искључености, показују најновији подаци Републичког завода за статистику. Искорењивање сиромаштва је циљ одрживог развоја број 1 Агенде 2030 Уједињених нација, на чије се спровођење обавезала Република Србија, што значи и примену једног од њених кључних принципа „да нико не буде изостављен”.

Статистика је неумољива и показује да су тешка економска ситуација, раст инфлације и нарочито скок цена хране и енергената највише погодили сиромашније слојеве становништва. У Србији готово девет од 10 домаћинстава има тешкоће да састави крај са крајем. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × two =