Креће наплата паркирања, прекршиоцима казнене карте

Kонтролори ЈКП “Комуналне услуге“ су већ недељу дана уназад на улици, контролишу и стављају обавештења власницима аутомобила да се од понедељка, другог августа, креће са наплатом паркирања. Ту информацију нам је у изјави за наш медији потврдио и Далибор Марковић, вршилац дужности директора у „Комуналним услугама”, казавши да се сатна и дневна карта могу купити, или путем СМС поруке или на благајни предузећа. Сат паркирања коштаће од 30 до 60 динара, зависно од зоне и да ли је први или други сат паркирања на истом месту.

Они који не купе карту и буду евидентирани од стране контролора мораће да купе казнену дневну карту која за обе зоне износи 500 динара.

− Значи, онај који не буде платио паркинг, контролор Јавног комуналног предузећа паркинг службе ће му уручити дневну карту која важи од момента када се одштампа па 24 сата, до сутра у исто време и напомиње да је цена те карте 500 динара за обе зоне. Иначе, цена целодневне карта за прву зону је 300 динара, а за другу зону 200 динара, па је утолико и свима боље да сами уплате карту и регулишу накнаду за коришћење јавних паркиралишта у Алексинцу − објашњава Марковић.

Од 23. јула кренуло се и са продајом претплатних месечних, полугодишњих и годишњих карата. У ЈКП „Комуналне услуге” кажу да је интересовање добро и 40-50 корисника долази дневно и купује карте. Шалтер ће и ове суботе радити од 8 до 14 сати, тако да сви они запослени који не могу у току радног дана да дођу моћи ће да дођу сутра и купе претплатне карте. Заинтересовани за преплатне карте моћи ће да их купују и после другог августа.

− Претплатна карта значи право на паркирање. Ми тренутно управљамо са неких 550 обележених паркинг места и свако ко купи карту, сходно томе за коју зону је купио карту, може да се паркира у зони. Постоје резервисана паркинг места. Постоји могућност и такве куповине, то је онда резервисано место, а све остале претплатне карте у ствари дају право да се возач паркира, односнода своје возило паркира на прво слободно место на које наиђе − каже наш саговорник, уз напомену да је цена резервисаних паркинг места знатно виша од места која су у том тренутку слободна.

У случају да возач не користи мобилни или није у могућности да карту купи СМС поруком проблем може да реши на благајни.

− Оно што хоћу да напоменем, јесте да за оне који немају мобилни телефон код себе или уопште немају мобилни телефон, могу на благајни нашег предузећа, од понедељка, да купе дневне и сатне карте. Неко може да дође и да купи 10 карата и да их има код себе и искористи у неком наредном периоду, оне уопште нису орочене. Карта која се купи сада може се искористити и следећег месеца и следеће године. Упутство на њој постоји за коришћење. Наиме, битно је да она буде постављена на видном делу шофершајбне аутомобила и да буде тачно убележено време за које се она користи. Уколико није убележено време, карта није активна и не може бити сагледана − каже први човек „Комуналних услуга“ Далибор Марковић.


Он и особа задужена за паркинг службу биће гости у емисији „Актуелно” Радио Алексинца, која је на програму у уторак од 11 часова. Тада ће заинтересовани грађани путем телефона 808 344 моћи да постављају питања у вези са почетком организованог паркирања у Алексинцу.


Фотографије: Архива Алпрес.

6 коментара

    1. То значи платиш и паркираш се на жељеном месту ако је слободно, ако није онда се сналазиш.

  1. A zašto ne objave koja je razlika u mesečnim kartama za građane Aleksinca i građane koji nisu iz Aleksinac.Sta sa ljudima koji imaju lokale ili rade,sta sa tim preskupim kartama?

  2. А шта са онима који своје аутомобиле остављају на непрописаним местима у току вечерњих часова и наравно преко ноћи?

  3. Možda je bolja opcija da oni koji nemaju mogućnost sa pošalju SMS, kupe parking kartu na trafici umesto kupovine karata na šalterima preduzeća. Trafike su svuda po gradu.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + 4 =