Krajem sedmice napad na krpelje i komarce

Krajem ove sedmice, tačnije u petak, subotu i nedelju biće sprovedene akcije suzbijanja krpelja i komaraca.

U organizaciji Opštinske uprave opštine Aleksinac ovog petka, 9. jula vršiće se suzbijanje krpelja na frekventnim zelenim površinama na teritoriji opštine Aleksinac i to uređajima sa zemlje u parku Brđanka i drugim manjim zelenim površinama u Aleksincu, Starom i Novom groblju i neformalnim izletištima u okolini, parkovima na Al. Rudniku i u Žitkovcu, na uređenom delu obale Bovanskog jezera i na memorijalnim mestima, na istim lokacijama i u istom obimu kao i prethodnih godina.

Da bi se akcija uspešno realizovala i izbegle neželjene posledice mole se građani da u vreme tretmana ne borave na pomenutim lokacijama i ne izvode kućne ljubimce. Pčelari se obaveštavaju da preduzmu mere zaštite pčelinjih društava ukoliko ista drže u neposrednoj blizini navedenih lokacija.

Za vikend, u subotu 10. i nedelju 11. jula biće sprovedena akcija suzbijanja larvi i odrasle forme komaraca 

Suzbijanje larvi u barama, iskopima, kanalima i delovima starog korita reke Južne Morave i pojedinim delovima toka reke Moravice vrši se direktnim apliciranjem preparata u vodene površine koje su staništa larvi komaraca i ne predstavlja nikakvu opasnost za pčele.

Suzbijanje odrasle forme komaraca vršiće se u dnevnim časovima na dostupnim površinama pod trskom, drvenastom i drugom visokom vegetacijom na obalama opisanih vodenih površina na kojim se prethodno vrši tretman larvi, a u večernjim časovima u parku Brđanka i neformalnom izletištu Jaz u Aleksincu, pojedinim ulicama sa drvoredima u Aleksincu i na Al. Rudniku i dostupnim površinama uz reku Moravicu u naseljima Vakup i Kraljevo.

Suzbijanje odrasle forme komarca vrši se prskanjem motornim leđnim pumpama, ULV uređajima sa vozila i termalnim zamagljivanjem i predstavlja opasnost za pčele, pa je potrebno da građani koji žive u neposrednoj blizini površina gde se izvodi tretman, a u koje osim napred navedenih spada i žitkovačka bara, bare u Srezovcu i Gornjem Ljubešu, bare i priobalni pojas J. Morave u Bobovištu i slične površine koje su u blizini naselja, spreče kretanje pčela za vreme vršenja akcije.

Ukoliko zbog nepovoljne vremenske situacije bude potrebno odlaganje ili prekidanje akcijagrađani će biti blagovremeno obavešteni.

Akcije će i ovog puta izvoditi zajedno preduzeća DE MUS doo Beograd i SINITRA DDD doo Valjevo.

Detaljnije informacije o lokacijama i toku akcije zainteresovani mogu dobiti od Vladimira Nikodijevića, rukovodioca akcije ispred Opštinske uprave opštine Aleksinac na telefon 060 2182244

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − fifteen =