Крајем месеца „Дани Тихомира Ђорђевићаˮ

Овогодишњи конкурс за награду „Тихомир Ђорђевићˮ завршен је 1. септембра. Пристигле су две кандидатуре о којима ће се жири изјаснити најкасније до 20. септембра, па ће се непосредно пре почетка манифестације „Дани Тихомира Ђорђевићаˮ знати ко је лауреат ове награде.

Конкурс за награду „Тихомир Ђорђевићˮ расписан је у марту. Био је то позив свим фолклористима и настављачима дела Тихомира Ђорђевића да се пријаве или да их неке установе, удружења или појединци кандидују.

‒ Срећни смо што имамо могућности да организујемо „Дане Тихомира Ђорђевићаˮ и надамо се да ће манифестација постати традиционална и расти сваке године ‒ казала је Маја Радоман Цветићанин, директорка Центра за културу и уметност.

„Дани Тихомира Ђорђевићаˮ почеће 20. септембра изложбом и свечаном академијом о Љубици Јанковић, која је поред своје сестре Данице једна од најзаслужнијих за очување народних кола и игара, не само из Србије већ и са Балкана. Иначе, Љубица Јанковић је рођена у Алексинцу и овом изложбом ће се обележити 125. годишњица од њеног рођења. Како је најављено, на свечаној академији говориће академик Нинослав Стојадиновић, председник огранка САНУ у Нишу, Јелена Јовановић, дописни члан САНУ и Маша Милорадовић, начелник Одељења за посебне фондове Народне библиотеке Србије.

‒ Ову манифестацију уприличићемо у сарадњи са огранком Српске академије науке и уметности у Нишу и овим путем се захваљујем академику Нинославу Стојадиновићу што нам пружа велику подршку у организацији овог догађаја ‒ додала је директорка Цветићанин.

Истог дана, дакле 20. септембра, биће одржан и концерт ансамбла „Уна Сага Сербикаˮ, а карте за овај концерт ће се наћи у продаји од 10. септембра. „Дани Тихомира Ђорђевићаˮ наставиће се концертом групе „Мобаˮ у дворишту Завичајног музеја, потом изложбом фотографија Владимира Ђорђевића, као и предавањима, 23. и 24. септембра, професора Недељка Богдановића и Данијеле Поповић. Претпоследњег дана ове манифестације биће додељено признање „Чувар завичајаˮ.

Манифестација се завршава 27. септембра свечаном академијом у 12 сати са радном темом „Породицаˮ, када ће се обележити не само 125 година од рођења Љубице Јанковић, већ и 150 година од рођења Владимира Ђорђевића. У програму ће учествовати ученици Алексиначке гимназије и ученици и професори Основне музичке школе „Владимир Ђорђевићˮ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × three =